Van een Tinder-date naar een eigen winkel: 'Zonder Tinder was het ook wel gelukt'

Timo en Ella in hun winkel
Timo en Ella in hun winkel © Privéfoto
Provincie - Wat begon met een simpele Tinder-date is nu uitgegroeid tot een succesvolle vintage kledingwinkel op de Voorstraat in Utrecht. Dankzij de populaire datingapp, die deze week haar tienjarige jubileum viert, hebben Ella en Timo uit Utrecht elkaar weten te vinden in zowel hun privéleven als carrière. “Het idee voor een eigen winkel is ontstaan tijdens een avondje in bed”, vertelt Timo.
“Ik ging eigenlijk op Tinder zonder verwachtingen”, zegt Ella. In de lente van 2016 begonnen de twee met swipen en niet veel later kwamen ze elkaar tegen op de app. Een aantal chatberichten later begon hun relatie. “Wat vrij uniek was is dat wij allebei weinig zin hadden om spelletjes te spelen. Veel mensen denken namelijk te veel na over hoe veel dagen ze moeten wachten met antwoorden op een bericht of op wat voor manier je iemand terugbelt na een date. Dat hadden wij totaal niet, dat was echt een opluchting. Het was het eerste ding waarbij duidelijk werd dat wij écht op één lijn zaten. Het was heel vertrouwd en het ging heel snel, zoals samenwonen en dus een winkel beginnen”, vertelt Timo. Alhoewel het stel elkaar op een datingapp gevonden heeft, denken ze toch dat ze voor elkaar bedoeld zijn. “Zonder Tinder was het ook wel gelukt”, zegt Ella lachend.
Na een aantal Tinder-dates kreeg het koppel het idee om samen een winkel te openen. Niet minder dan een jaar na hun eerste ontmoeting was hun winkel, Blackfish Brand New & Vintage, een feit. “We hebben allebei een kunstopleiding gedaan, maar we zagen dat onze medestudenten eindigden met stomme baantjes. We wilden daarom een eigen bedrijf starten zodat we eigen baas konden zijn”, vertelt Timo. Bovendien wilde het koppel werk en privé niet gescheiden houden, legt Ella uit: “Omdat we zo op één lijn zaten, wilden we ook samen wat doen op de werkvloer. Het is zo leuk om samen op te staan en om samen thuis te komen. Het is een gezamenlijk leven.”

Online daten is tegenwoordig niet meer weg te denken. Uit Amerikaans onderzoek uit 2019 blijkt namelijk dat vier op de tien relaties online begonnen zijn. Tinder is overigens niet de enige of de eerste dienst die online daten aanbiedt. In 1995 begon de website Match.com namelijk al als eerste met het concept, maar sinds de lancering van Tinder in 2012 werd online daten pas echt een alternatief voor het ‘reguliere’ daten. Naast Tinder bestaan er natuurlijk nog veel meer diensten die hetzelfde concept aanbieden zoals Grindr, Bumble, Hinge en Happn.

De twee hadden de winkel al snel geopend en woonden ook al snel samen, maar nu staat de volgende stap op de agenda: “Onze vrienden waarschuwden ons dat we praktisch getrouwd zouden zijn als we samen een winkel openen, maar nu heeft Ella mij echt ten huwelijk gevraagd”, zegt Timo. Ella vult aan: “Het is niet dat we per se nu willen trouwen, het gaat meer om het feest en de romantische dag eromheen. Het staat daarom nog niet op de planning, maar het komt er zeker aan.”