Woede staat centraal in Utrechtse dansfilm 'Stompen' van Thomas: 'Zit iets eerlijks in woede'

Vuilnisman Patrick probeert zijn woede te beteugelen.
Vuilnisman Patrick probeert zijn woede te beteugelen. © 155 & Blackframe
Utrecht - Drie mannen met woede-uitbarstingen die bij een anger management cursus komen. Daar gaat de korte dansfilm Stompen over, die binnenkort te zien is op het Nederlands Film Festival (NFF). De therapeut van de cursus werkt met experimentele danstherapie om deze woedeaanvallen aan te pakken. De film is opgenomen in en om Utrecht, mét Utrechters.
Thomas Bos, die zelf ook uit Utrecht komt, is de bedenker en regisseur van de film. "Ik heb van kinds af aan al een fascinatie met het thema woede. Dat heb ik nog niet vaak teruggezien in een dansfilm-vorm. Het leek me tof om te kijken op wat voor manier je woede in beeld kunt brengen. Dat het niet alleen maar een negatief ding is maar dat het ook best interessant kan zijn om naar te kijken. Dat is het uitgangspunt voor de film."
"Er zit iets eerlijks in woede en dat vind ik interessant. Je ziet in de film ook mensen die het slachtoffer zijn van de woede-uitbarstingen van de hoofdpersonen en die doen eigenlijk niets. Ik vind dat persoonlijk lastiger om te zien dan dat ik een woedend persoon zie. Hoe bedreigend en vervelend agressie ook kan zijn, op een bepaalde manier is het wel een eerlijke vertaling van wat iemand voelt of vindt. Het is misschien niet de meest gewenste emotie maar het is wel een emotie en vaak erg oprecht en dat vind ik er wel goed aan. Ik ben geïnteresseerd in echtheid".
De film is gemaakt met de dansers van 155 waar ook Thomas bij hoort. 155 (een-vijf-vijf) is een formatie creatieve vrienden met een gedeelde passie voor bewegingsvormen, muziek, film, bizarre humor en kunst. Stompen is de eerste grote filmproductie die zij maakten.
De in Hoograven en Amelisweerd opgenomen dansfilm Stompen gaat over woede.
De film begint met een quote: We zijn allemaal aas aan de haak van een ander. "Ik vind het een sterke quote omdat je eigenlijk zegt: we zitten nou eenmaal met elkaar op dezelfde wereld in deze situatie en we moeten het toch maar allemaal met elkaar doen. Het betekent gewoon: het is wat het is, maar een film daarmee beginnen vind ik niet echt vet", aldus Thomas.
Bedenker en regisseur Thomas Bos
Bedenker en regisseur Thomas Bos © RTV Utrecht
"Toen het idee voor de film er lag, heb ik een klein productiebureautje benaderd, Blackframe. Zij hebben al eerder dansfilms gemaakt en waren super enthousiast over dit idee van Stompen. We zijn samen begonnen en hebben veel voorbereidingen gedaan en een scenario gemaakt. In dat proces had ik de hele tijd contact met twee mensen van Blackframe, producer Sanne Cousijn en regisseur/producer Camiel Zwart", vertelt Thomas.
"Toen we net een go hadden om deze film echt te gaan realiseren bereikte ons het nieuws dat Camiel plotseling was overleden. Dat was behoorlijk ingrijpend voor ons allemaal. Hij was een super chille gast en zonder hem was deze film er sowieso niet geweest."
Veel scenes van Stompen zijn opgenomen in de straten van Hoograven in Utrechtopnames
Veel scenes van Stompen zijn opgenomen in de straten van Hoograven in Utrechtopnames © 155 & Blackframe
De film is opgenomen in en om Utrecht met Utrechters. Vooral op straat en in landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik, waar de therapeutische scenes zijn opgenomen. De filmcrew had tijdens het filmen op locatie erg leuk contact met de bewoners van het Utrechtse Lodewijk Napoleonplantsoen. "Daar hebben we heel veel opgenomen en dat voelde als Utrechter als een warm bad en ook de bewoners zelf vonden het volgens mij harstikke leuk", aldus Thomas.
Stompen is ook al veel in het buitenland vertoond en heeft een prijs gewonnen (Encouragement Award 2022 - Cinedans Amsterdam). De film is op 22 en 24 september te zien op het NFF.