Utrechtse gemeenteraad spreekt over terugschroeven subsidie stadszender Bingo FM

DJ Thijs Nagtegaal in de studio van Bingo FM.
DJ Thijs Nagtegaal in de studio van Bingo FM. © Thijs Nagtegaal
Utrecht - Een spannende dag voor medewerkers en luisteraars van Bingo FM. In de Utrechtse gemeenteraad wordt vanmiddag tijdens een commissievergadering gesproken over de invulling van de lokale journalistiek. Het zou zomaar kunnen dat de zender vanaf april volgend jaar helemaal geen subsidie meer krijgt, en dus ophoudt te bestaan.
Volgens de zakelijk directeur van RTV Utrecht, Gerard Schuiteman, staan de mogelijke bezuinigingen haaks op wat het college wil bereiken: "De nieuwe coalitie staat voor een levendige en leefbare stad, en gelijke kansen voor iedereen. Bingo FM bereikt een grote, specifieke groep mensen in Utrecht met belangrijke informatie over de stad, die moeilijk of niet via andere media worden bereikt", zegt Schuiteman. Hij hoopt dan ook dat de raad zich hard gaat maken voor de zender.
"Bingo FM is onderdeel van de lokale omroep. Nu krijgt de omroep ruim 700.000 euro voor de radiozender Bingo, voor de tv-zender Ustad en voor journalistiek. Dat wijzigt allemaal en voor Bingo FM is in het voorstel aan de gemeenteraad geen subsidie meer opgenomen. Als er geen subsidie komt, kan Bingo FM helemaal niet meer gemaakt worden", aldus Schuiteman.
Bingo FM-presentator Sonja van Stek hoopt dat vandaag 'de wijsheid mag regeren': "Mensen schrikken zich rot van het nieuws en wisten het niet. Er zijn mensen die zetten ons in de ochtend aan, en luisteren tot in de avond. We zijn een soort levenslijn voor ze. We merkten in de coronatijd al hoe belangrijk radio voor mensen is, zeker voor bepaalde doelgroepen", aldus Van Stek.

Actie

Ze begon met collega's een actie om de raadsleden ervan te overtuigen dat de zender moet blijven en vroegen luisteraars te delen wat de zender voor hen betekent. Ze werden bedolven met hartverwarmende reacties.
Zo liet Antonette Goedejohan, kapster in woonzorgcentrum Zuylenstede, weten dagelijks naar de zender te luisteren als ze haar klanten knipt: "Ik vind de muziek leuk, en je blijft lekker op de hoogte van het wel en wee in Utrecht." Volgens Claudia Brugman van de Armoedecoalitie en Straotpraot.nl is Bingo FM een hele sociale zender, die informatie deelt over wat er écht leeft in de stad: "Ze zijn heel erg betrokken bij de volkswijken", benadrukt ze.
Ook Kathy Temming luistert dagelijks naar de zender. Ze komt niet veel buiten, maar dankzij de zender voelt ze zich toch betrokken bij de stad: "Ik ben erg op mezelf, en je hebt toch een bepaalde klik met sommige presentatoren. Je kunt met ze lachen en je wisselt dingen met ze uit."

Bingo FM is onderdeel van Omroep Utrecht Stichting (OUS) die formeel de lokale omroep is. OUS heeft de productie van Bingo FM aan RTV Utrecht uitbesteed. Die samenwerking is er sinds 2001 omdat de gemeente en provincie destijds samenwerking verplicht stelden.

Gabriel Erlach uit Kanaleneiland benadrukt dat veel nieuwe Nederlanders naar de zender luisteren om de taal machtig te worden. "De zender heeft hier echt grote impact", zegt ze. Luisteraar Carla Cleton vertelt dat de zender haar door een moeilijke periode hielp: "Het is voor mijn een afleiding geweest in een verdrietige tijd. Ik geniet enorm van wat jullie brengen; de muziek, het nieuws, de leuke gesprekjes. Met alles wat er gebeurt in de wereld komt er nog een moeilijke tijd aan, en ik zou het vreselijk vinden om jullie te moeten missen."

Positieve energie

Van Stek noemt de vele reacties ontroerend: "Dan weet je weer waar je het voor doet, en het zorgt ervoor dat we een beetje positieve energie kunnen houden. We bestaan al 17 jaar. Een aantal medewerkers zit er al vanaf het begin en het is echt ons kindje. Onze legitimiteit zit 'm erin dat we veel beluisterd worden door de ouderen, in de volkswijken of door laaggeletterden. Maar we worden heel breed beluisterd, van studenten tot bouwvakkers."
Wil je ook laten weten wat de zender voor jou betekent? Mail dan jouw verhaal naar info@bingofm.nl.