Utrecht omarmt de Vuelta: 'We zetten onszelf hiermee echt internationaal op de kaart'

Utrecht - Christopher Froome, Alejandro Valverde, Primoz Roglic; ook na de Giro en Tour blijft het bijzonder om beroemde wielerprofs ineens door Utrecht te zien rijden. Vanavond barstte het Vuelta-feest los in Utrecht met de presentatie van de 23 deelnemende teams.
Voorafgaand aan de presentatie dankte burgemeester Sharon Dijksma de organisatie van de Spaanse rittenkoers, die voor de tweede keer in Nederland van start gaat. "Eindelijk is het zover en zijn we de eerste stad die alle drie de grote rondes heeft ontvangen", sprak Dijksma. De Giro d'Italia deed in 2010 Utrecht aan, vijf jaar later begon de Tour de France er met het zogenoemde Grand Départ. Dijksma zei op RTV Utrecht trots te zijn. "We zetten onszelf hiermee echt internationaal op de kaart."
Het was druk op het Vredenburg en de stemming zat er goed in, mede door de stampende beats en het zomerse weer (hoewel het flink zweten was). De ploegen fietsten door Hoog Catharijne naar het podium en vertrokken weer met bootjes.
Sommige renners werden even geïnterviewd door de presentatoren, zoals Wilco Kelderman van BORA-hansgrohe. Hij kijkt uit naar ploegentijdrit, maar vooral ook naar de tweede etappe. "Het is bijzonder dat die rit straks door mijn geboorteplaats Amersfoort gaat", sprak hij. Ook voor Boy van Poppel is de start in Utrecht speciaal. "Ik ben hier geboren, ik hoop dat er veel mensen langs de kant staan die me kennen..."
© Gemeente Utrecht
Ook Dylan van Baarle behoort tot de dertien Nederlandse renners die meedoen aan de Vuelta. Hij rijdt voor INEOS, een team dat hoge ogen kan gooien bij de ploegentijdrit en met kopman Richard Carapaz. "Hopelijk kunnen we de overwinning pakken. Ik kijk er erg naar uit. We hebben op Google Maps het parcours bestudeerd en we zijn ook een paar dagen eerder gekomen om te trainen."
Een speciaal welkom was er voor Vincenzo Nibali (Astana). De Italiaan won in zijn loopbaan de Giro, Tour en Vuelta en neemt eind dit jaar afscheid. Ook was er veel applaus voor de Spanjaard Alejandro Valverde (42), voor wie het ook zijn laatste optreden is in een grote ronde.
Tussendoor liet Jan Janssen zich nog even zien. Hij is de eerste Nederlander die de Vuelta won, in 1967. "Het is mooi om te zien hoeveel mensen hier zijn om de renners te verwelkomen. Dat wil zeggen dat ze van de wielersport houden", aldus Janssen, die ook de Tour de France won.
Als laatste kwamen de renners van Jumbo-Visma het podium op met in hun midden drievoudig winnaar Primoz Roglic. Hij oogde scherp. In de Tour de France viel hij nog geblesseerd uit na een valpartij, maar de Sloveen lijkt voldoende hersteld. "Ik ben blij dat ik aan de start kan staan", zei hij op Radio M Utrecht. "We zullen van dag tot dag bekijken hoe het gaat." Roglic liet weten onder de indruk te zijn van het enthousiasme van het publiek bij de ploegenpresentatie. "Ik wil graag iedereen in Nederland bedanken voor de steun."
© Gemeente Utrecht

Vrijdagavond etappe 1: waar en hoe laat?

De ploegenpresentatie was een mooi begin, maar morgenavond barst het spektakel echt los. De start en finish van de ploegentijdrit zijn bij de Jaarbeurs. De renners beginnen met trainen op het parcours om 16.00 uur. De Spaanse ploeg Burgos BH start om 18.30 uur. De teams starten om de vier minuten. Rond 20.22 uur wordt de finish van het laatste, 23ste ploeg verwacht. Dat het de Nederlandse Jumbo-Visma met titelverdediger Primoz Roglic in de gelederen.

Zaterdag etappe 2

De start van de tweede etappe (175 km) is in het centrum van Den Bosch. Het eerste deel van de rit wordt gereden in het decor van de Zuiderwaterlinie, de Nederlandse militaire verdedigingslinie van de 16e en 17e eeuw. Na het oversteken van de grote rivieren koerst het peloton in volle vaart richting de provincie Utrecht.
Om 15.21 uur worden de renners verwacht in Rhenen. Via Rhenen gaan de renners naar de Amerongse Berg, waar de eerste bergpunten te verdienen zijn. Dat zal zijn rond 16.00 uur. Daarna gaat het verder over de Utrechtse Heuvelrug richting Amersfoort.
Op Vliegbasis Soesterberg is een tussensprint, waarbij de snelle mannen strijden om de eerste punten. Na een lus door de stad Utrecht, wordt de sprint aangetrokken richting de finishlijn op de Leuvenlaan op het Utrecht Science Park.

RTV Utrecht besteedt volop aandacht aan de Vuelta. We volgen de tijdrit en de tweede etappe online via web en app en de socials. Luister vrijdag en zaterdag live op Radio M Utrecht naar het wedstrijdcommentaar en hoor de achtergronden van onze verslaggevers op locatie. Kijk op RTV Utrecht en UStad live naar de eerste en tweede etappe van de Vuelta. Het sportprogramma Een Berg Sport met René van den Berg verandert vrijdag in Een Berg Vuelta en staat geheel in het teken van de Spaanse wielerronde. Op onze themapagina vind je alle nieuwtjes, achtergronden en handige informatie bij elkaar.