Ouderen keihard geraakt door de inflatie: 'Moet ik op mijn oude dag weer in de kou gaan zitten?'

© Pixabay
Utrecht - Een kopje koffie drinken op het terras of een lekker gebakje kopen in de supermarkt. Dat zit er door de inflatie niet meer in voor Hans Copier uit Utrecht (91). Maar bovenal is hij bang voor de toekomst door de alsmaar stijgende prijzen. En hij is lang niet de enige. Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat veel ouderen hard geraakt worden door de hoge inflatie. Het is dan ook de hoogste tijd om de AOW te verhogen, vindt de belangenvereniging.
Voor de inflatie had Copier weinig financiële zorgen. Het lukte hem, samen met zijn vrouw, redelijk om rond te komen van de AOW en zijn kleine pensioen. Maar door de alsmaar oplopende prijzen heeft hij flink moeten inleveren. "Door de dure boodschappen en verdubbeling van de energierekening kom je in de problemen. Elke keer krijg ik weer een waarschuwing van Eneco: uw rekening gaat omhoog. Dat beangstigt mij heel erg." Veel senioren zitten in hetzelfde schuitje. "Als ik met mijn hondje buiten loop hoor ik veel verhalen van andere ouderen die zich zorgen maken. Ons inkomen ligt net iets hoger dan de minima en die groep zit echt in de gevarenzone. We kwamen bijvoorbeeld net niet in aanmerking voor die 800 euro energietoeslag."
Iedere keer weer die melding van Eneco: uw rekening gaat omhoog
Hans Copier
Copier heeft zijn uitgavenpatroon flink moeten aanpassen. "Mijn vrouw en ik gingen wel eens een stukje wandelen en dronken dan een kopje koffie. Dat laat je op een gegeven moment wel. En ik nam een paar keer per week een gebakje mee met de boodschappen. Ook dat doe ik nu niet meer. Het is niet leuk om zo te moeten inleveren als je oud bent. Dit soort dingen zijn de enige dingen die je nog hebt."
Volgens Sven Stijnman van seniorenorganisatie KBO-PCOB bezuinigen mensen het eerste op de boodschappen. "De luxeproducten laten mensen liggen en misschien wordt er wat minder warm eten gekookt. Verder wordt er op de leuke extraatjes en energie bespaard." Ook Copier zet de verwarming lager. "Het zal wel moeten, maar er zijn grenzen. Als je ouder bent heb je eerder last van de kou. Weet je: ik heb de oorlog meegemaakt, en toen was het pas écht koud. En dan moet ik op mijn oude dag weer in de kou gaan zitten. Nee, dat wil ik niet voor de tweede keer meemaken."
Ook de 71-jarige Helena Bosch uit Amersfoort moet rondkomen van een piepklein pensioen en een AOW.
'Als je jong bent, dan denk je niet aan je pensioen. Ik dacht nooit dat ik in de problemen zou raken.'

Sociaal isolement

En de gevolgen van de inflatie reiken nog veel verder. Stijnman: "Ouderen kunnen in een sociaal isolement komen. Hierbij speelt schaamte een rol, mensen laten niet merken dat ze het even niet zo makkelijk hebben. Het is daarom belangrijk om er over te praten." En juist bij ouderen is eenzaamheid al een vaak voorkomend probleem. Copier: "Links en rechts vallen er vrienden weg. De eenzaamheid neemt toe. Als je zorgen over geld ook nog eens toenemen is het leven helemaal niet meer leuk."
Mijn buffer loopt heel snel leeg
Hans Copier
Uit het onderzoek van de KBO-PCOB blijkt dat 54% van de senioren zich zorgen maakt. Copier redt het nu nog wel. "Maar er moeten geen gekke dingen gebeuren. Sparen kan ik op dit moment wel vergeten. Je zet iets opzij, maar dan gaat de koelkast kapot en weg is je spaargeld. Met al die oplopende kosten moet je het geld toch ergens vandaan halen. De buffer die ik had loopt nu heel snel leeg. Er hoeft maar iets te gebeuren en je zit in de problemen." Dit maakt dat de zorgen van Copier toenemen. "Nu lukt het bijvoorbeeld nog welen tandartsrekening te betalen, maar wat als dat niet meer kan? Dan laat je die pijn maar even zitten. Dat moet volgende maand dan maar." Volgens Stijnman gebeurt dit al geregeld. "Een groep ouderen mijdt zorg uit angst voor de rekening."

AOW verhogen

Wat moet er nu gebeuren om deze situatie te veranderen? Gepensioneerden zelf kunnen niets meer veranderen aan hun financiële situatie, zegt Stijnman. "Als je werkt kun je eventueel van baan veranderen om je inkomsten te verhogen. Als je eenmaal met pensioen bent zit je vast." Daarom roept de Seniorencoalitie, waar de KBO-PCOB onderdeel van is, op om de AOW te verhogen. "Senioren die niet in de problemen zitten krijgen dit dan ook, maar het is een makkelijk uitvoerbare maatregel." Copier staat hier helemaal achter. "Ik kan geen argument bedenken waarom je dit niet zou doen. Het is een noodzaak." Of Copier verwacht dat de overheid dergelijke maatregelen zal treffen? "Ik heb er wel vertrouwen in dat de regering bepaalde groepen niet in de steek laat, anders gaan er gekke dingen gebeuren. Ze moeten niet te lang meer wachten."