Duizenden studenten op introductie in Utrecht, maar ook online kun je de UIT lopen

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Zo'n 3700 kersverse studenten leren komende week Utrecht kennen tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Voor het eerst in drie jaar kunnen de eerstejaars hun nieuwe stad weer fysiek verkennen, maar de organisatie houdt ook vast aan het onlineprogramma, een overblijfsel uit de coronatijd. "We hebben daar ook goede lessen uit geleerd."
De introductieweek duurt dit jaar vier dagen in plaats van de gebruikelijke vijf. Dat heeft deels te maken met de Vuelta, het Spaanse wielerevenement dat komend weekend de stad overneemt. "Maar we merkten eigenlijk sowieso al dat de koek bij iedereen de laatste dag een beetje op was", zegt Casper van Strien van de UIT. "We vinden het wel heel tof dat er direct zo'n groot evenement achteraan komt. Hopelijk zitten het afbouwen van de UIT en het opbouwen van de Vuelta elkaar niet te veel in de weg."
Van Strien is zelf ook student: hij gaat naar het vierde jaar van zijn bachelorstudie aan de Universiteit Utrecht. "Maar ik heb een tussenjaar genomen voor het organiseren van de UIT." Helemaal los van zijn studie staat dat niet, want Van Strien studeert Bestuur en Organisatiewetenschappen. "De UIT is dus een hele goede leerschool", lacht hij.

Praktische problemen

Omdat het alweer drie jaar geleden is dat de UIT voor het laatst in fysieke vorm werd georganiseerd, staat het bestuur dit jaar wel voor wat uitdagingen. "Hoe doe je dat logistiek allemaal ook alweer, de stad gereedmaken voor bijna 4000 studenten? Voor hele praktische problemen bellen we soms even met het bestuur van toen, uit 2019."
Ook voor de studenten zelf kan het best weer even wennen zijn, in groten getale met elkaar feesten. Eerder dit jaar trokken studentenverenigingen aan de bel vanwege het excessieve drank- en drugsgebruik onder studenten. Hoe gaat de UIT daar mee om?
Van Strien: "We hebben een streng alcoholbeleid. Zo mogen minderjarige studenten geen bier drinken, ook niet 0.0. Dat klinkt misschien flauw, maar als een jonge student een biertje in zijn of haar hand heeft, is het niet te controleren of dat een alcoholvrij biertje is of niet. De mentoren dragen een grote verantwoordelijkheid; excessief drankgebruik is uit den boze. En wat betreft drugs kunnen we helemaal kort zijn: daar geldt een zerotolerancebeleid voor."