Utrechtse VVD: 'Inwoners van de stad zijn melkkoe van nieuw college'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De inwoners van de stad zijn een moderne melkkoe geworden. Dat zegt Marijn de Pagter, fractievoorzitter voor de VVD in de Utrechtse gemeenteraad. Hij reageert daarmee op het nieuwe coalitieakkoord van de vijf partijen die de komende vier jaar de stad gaan besturen. Hij deed zijn uitspraken op Bingo FM, in het programma Stadhuisplein.
In Stadhuisplein waren de fractievoorzitters van de drie grootste partijen te gast. Julia Kleinrensink van GroenLinks, Maarten Koning van D66 en dus Marijn de Pagter van de VVD. Bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar verloren de drie partijen die tot dat moment een coalitie vormden, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Toch wilden zijn door met regeren en vroegen de PvdA en Student & Starter om aan te sluiten. Die laatste twee wonnen wel bij de verkiezingen. De VVD staat opnieuw buitenspel en vormt de grootste partij in de oppositie.

Klimaat, gelijkheid en wonen

Begin juni presenteerden de vijf partijen hun akkoord onder de titel: 'Kiezen voor gelijke kansen, betaalbaar wonen en klimaat'. Deze drie speerpunten vormen de kern van de plannen. Maar zo benadrukt Kleinrensink in de uitzending, er is veel meer wat de partijen willen aanpakken zoals de armoedebestrijding.
Koning van D66 legde vooral de nadruk op de investeringen die dit college wil gaan doen in onder andere de cultuursector en de economie. "Dat betekent dat we een historische impuls geven daarin, een gemiddelde investering van vijf miljoen per jaar", zei hij in de uitzending. "Dat is veel meer dan we bij vorige coalitieakkoorden hiervoor hebben gezien de afgelopen decennia." Volgens Koning wil deze coalitie investeren in de levendigheid in de stad, onder meer met extra poppodia.

Stuitend

De Pagter ziet dat er extra geïnvesteerd wordt, maar stelt vast dat de rekening daarvoor bij de inwoners van de stad komt te liggen. "Wat de coalitie niet vertelt, is dat ze dat geld gaan ophalen door de belastingen heel fors te gaan verhogen. Het gemak waar deze coalitie geld ophaalt, is echt stuitend", betoogde de liberaal. "Dat doe je alleen als je de burger als melkkoe wilt gebruiken."

OZB-verhoging

De Pagter wees op de plannen om de Onroerend Zaak Belasting fors te verhogen. Volgens hem gaan die belastingen voor een doorsnee woning omhoog van 300 euro per jaar naar 400 euro. Ook de automobilist gaat meer betalen door het uitbreiden van betaald parkeren over de hele stad, en het verhogen van de tarieven.
Julia Kleinrensink ziet het anders. "Het gaat niet over enorme bedragen, voor een huis met een gemiddelde waarde van vier ton is het zes euro per maand." Volgens Kleinrensink is dat nodig om extra te investeren in mensen die dat hard nodig hebben, zoals mensen die nu in armoede zitten, of die geen geld hebben om hun huis te isoleren.
De hele uitzending kan je hier terugluisteren