Genieten op de FUIF in het Beatrixtheater: ‘Het is grandioos!’

© RTV Utrecht
Utrecht - Een dj-workshop, dansen op de muziek van de band Maatvol en je haar laten knippen. Het gebeurt allemaal op de FUIF, het Fantastisch Utrecht Inclusief Festival, in het Beatrixtheater. De feestdag voor cliënten en medewerkers van vijftien zorgorganisaties samen zorgt voor veel blije gezichten.
Het dak gaat eraf op de FUIF in het Beatrixtheater

Winactie

Vorig jaar zomer won het zorgnetwerk ADSU, Aan de Slag in Utrecht, de actie ‘Win de Jaarbeurs voor 1 dag’. De actie van RTV Utrecht en de Jaarbeurs was bedoeld om te vieren dat een feest na coronatijd weer mocht. Omdat de coronaregels langer van kracht bleven is het festijn een aantal keer uitgesteld. “Het mag wel weer een keer vind ik, het is de hoogste tijd dat we weer aan de gang kunnen”, zegt daarom één van de bezoekers.
Jan van de Pol, betrokken bij de organisatie, deelt bij de grote zaal het programma van de dag uit. “Henk Westbroek heeft corona dus die komt niet meer, maar de rest komt nog wel”, zegt hij met een glimlach.

Polonaise tussen de stoelen

In de grote zaal begint de band Maatvol met een repertoire van bekende Nederlandse hits. De zaal stroomt lekker vol en er wordt gedanst en enthousiast meegezongen op ‘Stil in mij’, ‘Blauw’ en ‘Alles is liefde’. En bij het optreden van Frans Duijts gaat de zaal helemaal los. De zanger loopt een polonaise met het publiek en er wordt hard meegezongen.
Bezoekers zijn op het festival zélf de ster bij de Tante Joke Karaoke Band op het grote podium
Bezoekers zijn op het festival zélf de ster bij de Tante Joke Karaoke Band op het grote podium © RTV Utrecht
Tegenover de Beatrixzaal zit de Expozaal, waar ruimte is voor allerlei sportactiviteiten en workshops. Katinka uit Overvecht laat haar haren er knippen. “Ik had nooit verwacht dat hier mijn eigen kapper zou zijn.” Ze laat alleen de puntjes bijknippen. “Ik ga zo even kijken wat ik leuk vind om te doen, het is een hele dag vol gezelligheid.”

Unieke dag voor kwetsbare Utrechters

Marjan van Lexmond, die ooit het idee instuurde voor de actie, loopt met een grote glimlach rond. Er zijn cliënten die haar vertellen dat ze nog nooit zoveel rode stoelen hebben gezien, en nog nooit in het theater zijn geweest. “Ik vind het zo gaaf, zoveel blije gezichten het is echt een feest”, zegt ze enthousiast.
Of het bij deze ene editie blijft is nog maar de vraag. De wens om dit volgend jaar weer te organiseren is hier op het festijn een aantal keer uitgesproken door bezoekers en organisatie. “Maar we gaan eerst maar even nagenieten van deze prachtige dag”, zegt Marjan.