Na Ome Willem komen ook Peppi en Kokki in de Dikke Van Dale

© ANP
Utrecht - Peppi en Kokki worden binnenkort opgenomen in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon bevestigd na een gesprek in het radioprogramma Volgspot. "Het duo komt erin te staan", aldus Den Boon.
Peppi en Kokki was een jeugdserie die de KRO tussen 1972 en 1978 uitzond. Herman Kortekaas en Gerard van Essen speelden twee stuntelende matrozen die altijd alleen maar 'centjes wilden verdienen'. Er werden meer dan tachtig afleveringen van de iconische reeks gemaakt en er verscheen een bioscoopfilm. De serie stopte toen Kortekaas vanwege een hernia niet meer kon spelen.
"De term Peppi en Kokki wordt na al die jaren nog steeds gebruikt", zei Den Boon in Volgspot. "Er wordt vaak een onhandig duo mee aangeduid, maar op een vergoelijkende manier. Net als Peppi en Kokki gaat het niet om kwaadaardige schurken, maar om mensen die het over het algemeen wel goed bedoelen."
Recent werden Peppi en Kokki bijvoorbeeld gebruikt om songfestivalcommentatoren Cornald Maas en Jan Smit aan te duiden. Ook werden de maritieme stoethaspels een aantal keer genoemd in een vergelijking met Mark Rutte en Hugo de Jonge, waarbij het ging om hun corona-aanpak. Op sociale media werd het duo de afgelopen weken gekoppeld aan Schiphol-baas Dick Benschop en zijn "Peppi en Kokki-luchthaven".
De namen leven ook voort doordat veel mensen hun huisdieren hebben vernoemd naar de antihelden uit de kinderserie. Daarnaast wordt de uitdrukking 'Toet toet boing boing' uit de titelsong van Peppi en Kokki nog steeds met grote regelmaat gebruikt in de media, merkt Den Boon op. "Het is dan vaak als een tussenwerpsel voor iets dat snel moet gebeuren, maar vaak niet al te handig wordt aangepakt", legt hij uit. De tune werd halverwege de jaren negentig nog uitgewerkt tot de house-hit 'Hakke en Zage' van Gabber Piet.
Onlangs nog maakte de Utrechtse uitgever bekend dat termen uit een andere populaire kinderserie werden vastgelegd in de Dikke Van Dale. 'Joepie de poepie' 'grote grijze geitenbreier' van Ome Willem worden volgens het woordenboek ook nog altijd massaal gebruikt.