Onbegrip over weigeren mbo'ers bij studentencafés, behalve bij kroegbaas: 'Je kan niet iedereen binnen laten'

Utrecht - "Belachelijk", "heel naar" en "niet eerlijk". Dat mbo-studenten lang niet altijd welkom zijn in Utrechtse studentencafés doet flink wat stof opwaaien. De Utrechtse wethouder De Vries 'vindt er wel wat van', zei hij gisteren tijdens een debat in de Utrechtse gemeenteraad en minister Dijkgraaf noemde het deurbeleid op Twitter "onzin". Ondanks de ophef lijken de studentenkroegen zelf niet van plan te veranderen.
Mbo'ers weigeren bij studentencafés? Veel studenten vinden dat onbegrijpelijk
Mbo'ers weigeren bij studentencafés? Veel studenten vinden dat onbegrijpelijk © RTV Utrecht
Café De Kneus heeft niks tegen mbo-studenten, zegt eigenaar Frank de Beus. "Maar wij richten ons op studenten van de universiteit en hbo omdat die elkaar kennen, in dat wereldje zitten en goed met elkaar klikken. Als je daarmee een klein kroegje vol hebt, dan vinden ze dat leuker."
Bij De Kneus moet je aan de deur een studentenpas laten zien om binnen te komen. Mbo'ers hebben die niet. "Maar", zegt De Beus, "op het moment dat het mbo een studentenpas krijgt, zal dat voor ons niet zoveel veranderen." Want ook mét pas, is hij niet van plan de mbo'ers toe te laten. Hij vindt de verschillen met hbo- en universiteitsstudenten te groot. Zij wonen over het algemeen vaker op zichzelf, zijn lid van een vereniging en mengen zich meer in het studentenleven, zegt De Beus.

'Verschillen worden zo in stand gehouden'

"Dat is eigenlijk heel raar", zegt mbo-studente Lotte Welten. "Je studeert toch allemaal?" Welten voelt zich als mbo'er vaker uitgesloten, ook bij studentenverenigingen. Zij startte daarom een eigen studentenvereniging. "Ik vind het wel goed dat het nu meer in het zicht komt."
Welten begrijpt het argument dat mbo'ers in sommige gevallen minder in het 'studentenwereldje' zitten. Ze zijn vaak wat jonger, wonen nog niet op zichzelf. Maar dat geldt lang niet voor alle mbo'ers. En De Kneus houdt de verschillen juist in stand vindt Welten. "Ik hoop dat hij inziet dat het echt geen probleem is, dat we echt wel met elkaar kunnen opschieten."

'Ervaring die je niemand gunt'

Aanleiding voor het debat in in de Utrechtse gemeenteraad was het verhaal van een studente die zich meldde bij gemeenteraadslid Hester van Assen (PvdA). Zij maakte ook melding bij Art. 1, het meldpunt voor discriminatie. De melding dateert uit maart, vertelt Alexander Hootsmans van Art. 1. Een jonge vrouw werd als enige van haar vriendinnengroepje geweigerd bij een kroeg, omdat zij een mbo-student is. "Dat was voor haar heel pijnlijk", zegt Hootsman. "Dat zijn ervaringen die je niemand gunt, dus die hebben we zeker in behandeling genomen. "
Opleidingsniveau is echter geen wettelijke discriminatiegrond. Dat zei wethouder Dennis de Vries gisteren in de raadsvergadering en dat bevestigt Hootsmans. Art. 1 bemiddelde bij een gesprek met de horecaondernemer, die begrip toonde voor de situatie maar geenszins van plan was om het beleid te wijzigen. En dan houdt het op, zegt Hootsmans. Het discriminatiemeldpunt zegt dat er af en toe meldingen van mbo-studenten binnen komen, maar niet in grote getale.
© RTV Utrecht
De wethouder is niet blij met het uitsluiten van mbo-studenten in de horeca, maar zegt er weinig aan te kunnen veranderen. Ook de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap Robbert Dijkgraaf bemoeide zich met de kwestie. Hij tweette: "Als minister van alle studenten in Nederland ga ik graag het gesprek aan met de café-eigenaar bij wie mbo-studenten niet welkom zijn. Wat een onzin om in je deurbeleid onderscheid te maken naar opleiding."
Horecaondernemer De Beus kan weinig met de kritiek van de 'zijlijn'. "Kijk, weet je", zegt De Beus. "Als bedrijf mag je gewoon je doelgroep bepalen. Daar selecteer je je personeel ook op. Je kan simpelweg niet iedereen binnen laten."

'Uiteindelijk willen we allemaal een feestje vieren'

"Iedereen moet overal welkom zijn", zegt Julian Cleton van de Koninklijke Horeca Nederland (KNH) Utrecht. Maar hij wijst er ook op dat ondernemers het recht hebben hun eigen bedrijfsplan te maken. "Net zoals ik ervoor heb gekozen om een wijnbar te openen, en anderen een biercafé beginnen."
Cleton neemt deel aan het Panel Deurbeleid Utrecht van KNH Utrecht en Art. 1 en roept iedereen die zich benadeeld voelt op zich te melden. "Uiteindelijk willen we gewoon allemaal een feestje vieren."
Als horecaondernemer De Beus hoort dat mbo'er Welten een eigen studentenvereniging heeft opgericht zet hij de deur voor zijn kroeg toch op een kier. "Als het zich gaat ontwikkelen, en het klikt met de andere studenten, dan sta ik daar zeker voor open."