Verplicht aan de warmtepomp, maar niet alle huizen zijn geschikt en hoe zit het met de wachttijd?

© ANP
Utrecht - Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Er is wel een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn en huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.
Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting zegt dat het tempo waarop huizen 'groener' moeten worden gemaakt, omhoog moet. "Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is."
De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo'n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel. Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie.
Natuur & Milieu noemt de belofte van De Jonge goed nieuws. Volgens de milieuorganisatie in Utrecht gaan zowel het klimaat als huishoudens met hybride warmtepompen erop vooruit. "Het gaat ook zorgen voor lagere energierekeningen. In een tijd van hoge gasprijzen en onzekerheid een extra voordeel."

Niet geschikt

Ongeveer drie op de tien Nederlandse woningen zijn niet goed geschikt voor een hybride warmtepomp. Het alternatief voor de pure cv-ketel heeft meer ruimte nodig die in veel woningen simpelweg ontbreekt, zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Hij vraagt zich af of extra regelgeving wel nodig is om Nederland aan hybride warmtepompen te krijgen. "Door de hoge gasprijzen is het aantal hybride pompen sterk toegenomen. Je zou de werking van nieuwe subsidieregelingen en gestegen gasprijzen ook even kunnen aanzien." Van Hoek: "En als je regelgeving hebt, moet je wel alles regelen. En wanneer is een woning wel of niet geschikt? Het is niet zo zwart-wit, want sommige huizen kun je ervoor aanpassen, maar daar zitten hogere kosten aan. Wanneer geldt dan de verplichting?"

Personeelstekort

Personeelsschaarste is volgens het EIB ook een punt van aandacht, maar het kennisinstituut tekent daarbij aan dat installateurs pas aan de slag moeten als ze toch al een cv-ketel moeten vervangen.
De huidige wachttijden van vaak een jaar voor het plaatsen van de in 2026 verplichte warmtepomp zijn tegen die tijd verdwenen, verwacht Techniek Nederland. Volgens de ondernemersvereniging verdubbelt de komende jaren het personeelstekort in de installatiebranche tot 40.000 mensen, maar gaat een actieplan ervoor zorgen dat warmtepompen alsnog snel worden geplaatst.
Door personeel bij te scholen en de branche te innoveren moet de "enorme uitdaging" toch lukken, zegt voorzitter Doekle Terpstra. Elders in de sector, zoals bij het plaatsen van windmolens, blijft de wachttijd waarschijnlijk wel lang.