Utrechter aangehouden in internationaal drugsonderzoek

© Pixabay
Utrecht/Abu Dhabi - In een groot internationaal onderzoek naar drugscriminaliteit zijn een 40-jarige Utrechter en een 36-jarige Brit aangehouden. De man uit Utrecht is vrijdag opgepakt in Abu Dhabi. De Brit is diezelfde dag in Zwitserland aangehouden, meldde het Openbaar Ministerie vandaag.
Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 7179 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen en dus via Nederlandse territoriale wateren, namelijk de Westerschelde. De Belgische douane onderschepte de drugs op 20 februari vorig jaar. Beide verdachten worden binnenkort overgeleverd aan Nederland.
Justitie verdenkt de Utrechter ook van betrokkenheid bij de invoer van een partij van ruim 16.000 kilo cocaïne. Die partij drugs is op 12 februari vorig jaar door de douane in Hamburg onderschept. De cocaïne zat in drie containers afkomstig uit Paraguay. Een man uit Vlaardingen is inmiddels voor zijn rol bij die drugsimport veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf.
In dit internationale drugsonderzoek hebben politieteams in België, Duitsland, Nederland, Paraguay en Spanje op 20 april dit jaar al tientallen verdachten aangehouden. Ook zijn toen acht panden in Nederland en drie in Spanje doorzocht. Daarbij werd onder meer een geldbedrag van 2,8 miljoen euro aangetroffen.