Gemeente Utrecht: ‘Meer openbare toiletten bij evenementen’

© RTV Utrecht / Fred Siebelink
Utrecht - In de toekomst komen er op meer plekken toiletten voor mannen en vooral ook voor vrouwen bij grootschalige evenementen. Die belofte deed wethouder Lot van Hooijdonk na vragen uit de gemeenteraad. Diverse partijen onder aanvoering van D66 maakten zich boos over de situatie tijdens koningsnacht en koningsdag.
Het was gezellig en ouderwets druk in de stad tijdens de vierentwintig uur van Koningsdag. Raadslid Nadia Stylianou (D66): “Er stond een rij voor de pleinen met optredens, een rij voor het halen van een biertje, maar de langste rij stond voor elk toilethokje.” Met name vrouwen hadden het te kwaad, voor de mannen waren er voldoende plaskruizen, dat zijn verplaatsbare urinoirs. “Vrouwen die ongesteld waren konden niks verwisselen, mensen die geen drankjes meer haalden uit angst voor de lange toiletrij en de mensen die niet in de rij stonden, hadden de stad al verlaten omdat het geen doen was”, zei Stylianou tijdens het wekelijkse vragenuur.

Paal boven water

Wethouder Lot van Hooijdonk trok zich de kritiek aan. “Laat ik beginnen te zeggen dat dit gewoon op orde moet zijn. Dat staat als een paal boven water”, zei de wethouder, namens de afwezige burgermeester Dijksma. “Er moeten voldoende toiletvoorzieningen zijn op alle evenementen en ook op Koningsdag.” Ze beloofde beterschap, maar stipte wel een paar problemen aan.
Zo zei Van Hooijdonk dat niet elke binnenstadbewoner staat te springen om een tijdelijk toilet voor de deur. Ook de veiligheid, zoals de rijroutes van hulpdiensten maken het plaatsen van toiletten een ruimtelijke puzzel. De onzekerheid of het feest wel door kon gaan, met in gedachte de coronacrisis maakte het dit jaar ook lastig. “Omdat het nog een tijd onbekend was, hoe het dit jaar zou zijn, is er een tekort ontstaan aan de spullenboel, gewoon omdat het niet op tijd is besteld.”
Specifiek voor Koningsdag is het probleem dat er niet één organisator is, maar dat dit feest door heel veel verschillende organisaties, bedrijven en horeca op poten wordt gezet. Dat maakt het lastig om eisen te stellen. De wethouder benadrukte aan het eind van haar betoog nogmaals, dat deze bedenkingen niet wegnemen dat voldoende toiletten, ook voor vrouwen tijdens zo’n feest op orde moet zijn.