Schietpartij in café Vleutenseweg moord of opwelling? 'Slachtoffer liep toevallig in baan van schot'

© Michiel van Beers
UTRECHT - Was er sprake van een moordplan bij de dodelijke schietpartij in café De Plak aan de Vleutenseweg in Utrecht? Of schoot Mohamed A. in een opwelling en kwam slachtoffer Paul Kros toevallig in de baan van het schot, net als een vrouw die gewond raakte? De advocaat van de verdachte wierp die vraag vandaag op tijdens een tussentijdse zitting in een extra streng beveiligde rechtszaal.
Mohamed A. had een vuurwapen bij zich omdat hij zich niet meer veilig voelde na een campingruzie op 3 augustus. Een groep mannen zou hem en zijn gezin die dag hebben aangevallen en bedreigd. In café De Plak was op 9 oktober vorig jaar een feest aan de gang. In de bomvolle kroeg herkende A. een van de mannen met wie hij een conflict had. Hij deelde aan hem een of twee klappen uit en trok daarna een vuurwapen.
Slachtoffer Paul Kros zou vervolgens tussen de twee Utrechtse woonwagenbewoners zijn gesprongen. Kort viel een schot en werd hij dodelijk geraakt. Een cafébezoekster die achter hem stond raakte gewond. Verdachte A. vluchtte het café uit en werd een week later aangehouden. Hem wordt moord, poging tot moord en poging tot doodslag ten laste gelegd.

Camerabeelden en getuigen

Van de schietpartij zijn duidelijke beelden van een beveiligingscamera in het café in het dossier opgenomen. Samen met de getuigenverklaringen maakt dit voor het OM duidelijk wat er binnen is gebeurd. Ook de uitgedeelde klappen zijn te zien.
De beveiligingscamera nam geen geluid op. Daarom vindt de verdediging dat heel zorgvuldig moet worden onderzocht wat er door betrokkenen voor, tijdens en na het incident is gezegd. Daarvoor moeten meer getuigen worden gehoord, meende de advocaat van de verdachte. De officier van justitie zei dat iedereen die dichtbij het incident stond al door de politie gehoord. Meer bezoekers horen zou geen zin hebben. De rechtbank was het daarmee grotendeels eens; slechts een paar getuigen mogen nog worden gehoord.
Het horen van getuigen van de campingruzie en het onderzoeken van mogelijke videobeelden daarvan, zoals advocaat Ruud van Boom wilde, vond de rechtbank onnodig voor de behandeling van het schietincident in café De Plak. Ook komt er geen aanvullend onderzoek naar het gebruikte wapen.

Psychologisch onderzoek

Het OM wil dat meer duidelijk wordt over de geestesgesteldheid van A. Pogingen van een psycholoog, psychiater en een andere deskundige om met de verdachte in gesprek te gaan zijn mislukt. Omdat A. weigert om mee te werken aan een onderzoek, wil het OM dat rechtbank beveelt om hem ter observatie op te laten nemen in Pieter Baan Centrum.
De advocaat van A. verzette zich hiertegen. De rechtbank nam hierover vandaag nog geen besluit. Er volgt eerst nog een schriftelijke ronde hierover tussen met betrokken partijen. De advocaat wil de kwestie komende week met zijn cliënt bespreken. De verdachte wordt binnenkort ook nog gehoord bij de onderzoeksrechter.
Tijdens de vorige zitting liepen de spanningen hoog op tussen betrokkenen. Nabestaanden werden toen verwezen naar de publieke tribune en dat leidde tot grote boosheid. De rechtbank vond het belangrijk dat de nabestaanden de zitting wel in de zaal konden bijwonen. Verdachte Mohamed A. was er vandaag niet, maar wel waren er drie familieleden van hem. Mede daarom was er vandaag extra beveiliging aanwezig.
De rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland op 3 november. Vrijwel zeker zal de verdachte dan wel aanwezig moeten zijn. Op 6 juli en 8 september zijn er nog korte tussenzittingen.