Utrechtse stadscamping De Berekuil na vele jaren verbouwen nog steeds niet af

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De Utrechtse camping in de Voorveldsepolder gaat volgende week gewoon open. Maar het kampeerterrein is niet af, het terrein is nog altijd een bouwplaats. Al tientallen jaren zorgt de camping voor hoofdpijn bij eigenaren, gemeente en kampeerders. Maar inmiddels beginnen ook omwonenden zich te storen aan de aanblik van het park, de jaren voortslepende bouwwerkzaamheden ontsieren het recreatiegebied.
Budgetcamping Utrecht was vroeger van de gemeente. Maar die verkocht hem aan de toenmalige pachter, Driessen. Op de camping, die destijds De Berekuil heette, stonden veel stacaravans waarin deels mensen permanent woonden. Ook werd er illegaal gebouwd. De gemeente heeft de situatie op de camping lang gedoogd. Noch het permanent wonen, noch het illegaal bouwen werd aangepakt. Toen de gemeente wel wilde handhaven maakten de bewoners bezwaar en stapten ze naar de rechter.

Erfpacht

Driessen wilde vervolgens van de camping af, maar daar lag de gemeente dwars. Als eigenaar van de grond konden zij een erfpachtovereenkomst met potentiële kopers weigeren en zo de verkoop tegenhouden. Die potentiële kopers begonnen met de verbouw van de camping maar haakten vervolgens af, omdat ze het niet eens konden worden met de gemeente en Driessen.
Tekst loopt door na de foto
Veel half afgebouwde chalets staan al jaren op de camping
Veel half afgebouwde chalets staan al jaren op de camping © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De camping verloederde in snel tempo. Projectontwikkelaar Ton Oostveen meldde zich vervolgens en begon ook aan de verbouwing van de camping voordat hij eigenaar werd. Die koop werd vier jaar geleden wel afgerond toen hij overeenstemming met de gemeente bereikte. De onderhandelingen duurden lang omdat de gemeente veel voorwaarden stelde aan de nieuwe eigenaar. Zo bleef de grond eigendom van de gemeente Utrecht.
Inmiddels wordt er bijna tien jaar verbouwd op de camping, al die tijd is het een chaos. Ook Oostveen maakt geen vaart. Hij wil tachtig chalets realiseren op het terrein. Jobby Buitelaar woont in één van de aanpalende wijken. Zij gebruikt het park regelmatig om er met haar twee honden te wandelen. "Nog geen enkel huisje is afgebouwd en een aantal ziet er al bijna vervallen uit", zegt ze. "Afbouwen heeft duidelijk geen prioriteit." Ze noemt de aanblik gruwelijk en stelt voor om de huisje versneld af te bouwen en aan Oekraïense vluchtelingen ter beschikking te stellen.

Sterven in schoonheid

Oostveen belooft al jaren dat de chalets binnenkort klaar zijn, dat er een restaurant komt en dat de camping wordt opgeknapt. Maar zijn beloftes sterven in schoonheid, het is nog altijd een troep op de camping. Het restaurant is half afgebouwd en is nu al in verval. Tientallen chalets zijn in aanbouw, maar de meesten zijn niet veel meer dan vier wanden. En de standplaatsen voor de kampeerders nodigen niet uit voor een lang verblijf.
Verantwoordelijk wethouder Kees Diepeveen gaat niet in op vragen en verwijst naar de afdeling communicatie. Die meldt schriftelijk dat de gemeente niet gaat over de snelheid waarop Oostveen aan de camping bouwt. Volgens de woordvoerder houdt Oostveen zich aan alle afspraken.
Nog geen enkel huisje is afgebouwd en een aantal ziet er al bijna vervallen uit. Afbouwen heeft duidelijk geen prioriteit.
Jobby Buitelaar (omwonende)
Het is de gemeente wel opgevallen dat de bouw traag verloopt: "We constateren dat mede daardoor de camping esthetisch nog te wensen over laat." Op de vraag: "Wat vindt de wethouder van het feit dat Utrecht zijn toeristen al tientallen jaren op een dergelijke manier ontvangt?", komt geen antwoord.