Utrecht heeft nieuwe wethouder na vertrek staatssecretaris Van Ooijen

Rachel Streefland nu ook officieel de opvolger van Maarten van Ooijen
Rachel Streefland nu ook officieel de opvolger van Maarten van Ooijen © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Rachel Streefland - Driesprong is de nieuwe wethouder van onder andere sport, welzijn en maatschappelijke ontwikkeling. Ze werd vanavond in de Utrechtse gemeenteraad geïnstalleerd. Ze volgt Maarten van Ooijen op, die eerder deze maand in Den Haag aan de slag ging als Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet Rutte IV.
In dezelfde speciale vergadering werd afscheid genomen van Van Ooijen. Burgemeester Sharon Dijksma noemde hem bevlogen met een groot rechtvaardigheidsgevoel. "Je neemt het altijd op voor mensen die het niet makkelijk hebben", zei de burgemeester. Van Ooijen begon vier jaar geleden als jongste Utrechtse wethouder ooit. Zowel Van Ooijen als Streefland zijn van de ChristenUnie.
Burgemeester Dijksma neemt afscheid van de kersverse staatssecretaris Maarten van Ooijen
Burgemeester Dijksma neemt afscheid van de kersverse staatssecretaris Maarten van Ooijen © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Wachtgeld

Een klein deel van de gemeenteraad is niet gelukkig met de aanstelling van een opvolger voor Maarten van Ooijen. Dan gaat het niet om de capaciteiten van wethouder Streefland, ze staat te boek als een kundig politica en er is dan ook vertrouwen dat ze een goed bestuurder zal zijn. De pijn zit hem in het moment van aantreden, minder dan twee maanden voor de verkiezingen, en in het feit dat de wethouder daarna een beroep zou kunnen doen op de wachtgeldregeling.
De wachtgeldregeling komt erop neer dat een oud-wethouder tot twee jaar na het aftreden nog 70%-80% van het salaris krijgt. In het geval van een wethouder in Utrecht kan dat bedrag oplopen tot ongeveer 200.000 euro in die twee jaar. Met het salaris erbij zou dat kunnen betekenen dat Utrecht aan deze wethouder in totaal een kwart miljoen euro kwijt is, mits Streefland gebruik maakt van de wachtgeldregeling.
Mahmut Sungur (DENK) is één van hen. "Mijn fractie betreurt het gemak waarmee deze coalitie besluit om zo vlak voor de verkiezingen besluit om een nieuwe wethouder te installeren." Sungur vraagt zich af waarom de functie niet ingevuld kan worden door de overige zes wethouders. In het verleden had Utrecht ook zes wethouders, en de bedoeling is om na de verkiezingen opnieuw terug te gaan naar een aantal van zes.

Politieke keuze

De coalitiepartijen GroenLinks en D66 zijn eerlijk over de reden daarvoor. Ook de ChristenUnie, de partij van Streefland is helder. Die partij heeft maar één wethouder in het college, en met het vertrek van Van Ooijen geen enkele meer. De drie partijen zeiden het op hun eigen wijzen, maar ze bedoelden hetzelfde: "Samen uit, samen thuis."
Ze zijn met zijn drieën aan de klus begonnen en ze willen hem ook met zijn drieën afmaken. Zowel GroenLinks als D66 hebben drie wethouders in het college, en als daar één van zou zijn opgestapt, dan was het opvullen van die vacature veel minder vanzelfsprekend geweest. En daarmee is ook een deel van de oppositie het eens.
De raad is verdeeld over de noodzaak van nog een nieuwe wethouder. Zo vlak voor de nieuwe verkiezingen is er niet heel veel werk meer voor een wethouder, menen diverse partijen. Men noemt dat 'op de winkel passen'. Maar dat wordt door bijvoorbeeld door Jan Wijmenga (ChristenUnie) bestreden, volgens hem ligt er nog voldoende werk te wachten. Hij krijgt daarbij steun van oppositiepartij SP. Ruurt Wiegant noemde een aantal voorbeelden waar hij graag nog inzet wil van de wethouder. "Van Ooijen heeft met zijn vertrek een puinhoop achtergelaten op het dossier 'Hulp bij Huishouden'. Wij roepen de nieuwe wethouder dan ook op dit dossier als speerpunt te nemen", zei de SP-er.
De algemene verwachting is wel dat Streefland geen of nauwelijks gebruik zal maken van de wachtgeld-regeling. Zij staat bekend als een zeer ondernemend type.