Nog eens 5 bomen gekapt door blunder bij graafwerk in De Meern, gemeente kijkt naar eigen rol

© RTV Utrecht
DE MEERN - Naast de zeven berken die begin november al tegen de grond gingen, zijn in De Meern nog eens vijf andere bomen gekapt. De bomen raakten onherstelbaar beschadigd bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een glasvezelkabel.
Glasvezelbedrijf ODF meldde eerder al schriftelijk aan de gemeente dat zij als opdrachtgever de aansprakelijkheid aanvaardt voor de schade. Het glasvezelbedrijf vergoedt de kosten voor het behouden of vervangen van bomen.
Daarnaast betaalde het bedrijf het onderzoek om de volledige schade in beeld te brengen. Daaruit bleek dat nog eens vijf bomen gekapt moesten worden. Drie andere bomen bleken ook beschadigd, maar die waren nog "stabiel genoeg om ook bij een storm overeind te blijven". Die bomen worden de komende jaren extra goed in de gaten gehouden.

'Ondergrondse ambities'

In het onderzoek wordt ook de rol van de gemeente bekeken. Want hoewel aannemer ODF de aansprakelijk is voor de schade, wil de gemeente dit soort problemen in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen.
De voornaamste conclusie is dat de huidige werkwijze van de gemeente niet meer past bij de "grootschalige aanleg van kabels en leidingen in combinatie met het belang van goede boombescherming". Daarvoor moet de gemeente in kaart brengen "hoe bomen, boombescherming en ecologie zich dienen te verhouden tot ondergrondse ambities".
Ook was de rolverdeling tussen verschillende afdelingen binnen Beheer Openbare Ruimte niet altijd even duidelijk. Daarom stelt het onderzoek een aantal verbetermaatregelen voor. Zo zou de gemeente er goed aan doen om eenduidige eisen te stellen voor boombescherming, stelt het onderzoek.
Het huidige meldingenproces van de gemeente bevat bovendien geen spoedprocedure voor urgente meldingen. "Hierdoor is de reactietijd op een bewonersmelding te lang geweest", erkent de gemeente, "terwijl op een rechtstreekse mail vanuit een politieke partij veel sneller gereageerd werd." Omdat een melding over boombescherming volgens de gemeente altijd urgent kan zijn, wordt de reactietijd bij dit soort meldingen teruggebracht naar één werkdag.