Utrechtse prikvoorlichting aan ongevaccineerden krijgt landelijk vervolg: 'Steeds meer artsen de straat op'

UTRECHT - Steeds meer huisartsen in Nederland gaan de komende tijd de straat op om ongevaccineerden voor te lichten in de hoop dat ze zich alsnog laten inenten. Huisarts in opleiding Bernard Leenstra nam vorige week het initiatief om dit in Utrecht te doen en het bleek een groot succes. "Het wordt nu een soort landelijke estafette. Ik hoop de komende twee weken echt te gaan knallen."
Artsen in gesprek met voorbijgangers
Artsen in gesprek met voorbijgangers © RTV Utrecht

Helpen bij voorlichtingcampagnes

Leenstra is druk bezig om artsen te helpen bij het opzetten van de voorlichtingcampagnes. Het gaat om collega's in Zeist, Amersfoort, Zwolle, Groningen, Nijmegen, Heerlen, Sittard en Borne. Ook in Utrecht wordt gekeken naar nieuwe voorlichtingrondes, maar een concrete datum of locatie is er nog niet.
"De komende tijd gaan we echt heel doelgericht te werk, maar er komt nog wel veel bij kijken", zegt Leenstra. "Je moet een demonstratievergunning hebben en ook op het gebied van veiligheid zijn maatregelen nodig. Ook wordt het steeds lastiger om artsen te vinden, want de zorg gaat gewoon voor. En ze doen het er allemaal naast, voor niets, want het is vrijwillig."

Laconiek

In Den Haag zijn artsen ook de straat opgegaan. Daar werden zaterdag 170 mensen gevaccineerd bij een moskee. In Utrecht hebben dokters vorige week voorlichting gegeven in Overvecht, Hoograven en Leidsche Rijn. "Het doel is vooral om mensen te informeren. Hoeveel mensen zich daarna daadwerkelijk hebben laten inenten, weten we niet maar de gesprekken die zijn gevoerd waren in ieder geval erg positief", licht een woordvoerder van de GGD regio Utrecht toe.
Leenstra is verrast over de verhalen die hij hoort. "Het valt me op dat nog best veel mensen vrij laconiek denken over dit virus. Iemand had wat last van zijn schouder en keek het nog wel even aan met het vaccin. Als je dan uitlegt wat dit betekent voor jou als arts en je hebt daar een goed gesprek over, dan zie je dat dit mensen echt wel wat doet en ze toch besluiten om zich te laten inenten." Sommige mensen zijn ook heel bang, ziet Leenstra. "Dan we gewoon naast ze zitten. Extra is dat, want de GGD doet dit al, maar zo'n zetje in de rug hebben sommigen echt nodig."
Utrechtse artsen gaan op straat in gesprek met ongevaccineerden (reportage 16 november)