Ziekenhuispersoneel krijgt booster terwijl coronacijfers door het dak gaan: 'En dan is er ook nog een geboortegolf'

UTRECHT - Het coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden met deze week opnieuw een recordaantal positieve tests. In de ziekenhuizen in de provincie Utrecht neemt de druk steeds meer toe en komt de reguliere zorg in de knel.
Om de verpleegkundigen en artsen overeind te houden, worden boosterprikken gegeven in de ziekenhuizen. In het Diakonessenhuis in Utrecht begon de nieuwe vaccinatieronde vanmorgen vroeg. Er zijn negen dagen uitgetrokken om zo'n 1400 medewerkers een nieuwe inenting tegen het coronavirus te geven.
Boosterprik in het Diakonessenhuis.
Boosterprik in het Diakonessenhuis. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"De boosterprik gaat ons zelf helpen, maar beschermt ook onze patiënten", zegt kinderarts Dana-Anne de Gast, die deel uitmaakt van het coronacrisisteam in het Diak. "Het ziekteverzuim is helaas hoog. Het is al heel lang erg druk en ook het ziekenhuispersoneel heeft te maken met gezinsleden die ziek zijn. Daarbij hebben we op dit moment te maken met een geboortegolf. De hele kraamafdeling ligt vol. Dat is natuurlijk ook leuk."
Verslaggever Robert Jan Booij was vanmorgen in het Diak (07.40 uur)

Nog geen code zwart

In het Diakonessenhuis ligt de speciale corona-afdeling inmiddels vol met 28 patiënten. Daarnaast liggen er vier mensen met covid-19 op de Intensive Care. Van code zwart, waarbij bepaald wordt welke patiënt wel of niet opgenomen wordt, is nog geen sprake in het Utrechtse ziekenhuis.
"Er is nog steeds ruimte voor nieuwe coronapatiënten, vertelt De Gast. "We overleggen continu over de beddenverdeling in de regio. Ook puzzelen we op de personele bezetting. We kijken steeds waar we verpleegkundigen en artsen vandaan kunnen halen en wie waar ingezet kan worden."
Enorme druk op de zorg in Utrecht, ziekenhuizen blij met boosterprikken

Zorg onder druk

Hoewel van code zwart nog geen sprake is, slaagt een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen er niet meer in om alle zorg te leveren die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hartoperaties en tumoroperaties. Inmiddels lukt het veertien ziekenhuizen niet meer om deze zogenoemde "kritieke planbare zorg" altijd op tijd te verlenen, blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit ( NZa). Afgelopen donderdag ging het nog om twaalf ziekenhuizen.
De kritiek planbare zorg staat volgens de NZa het meest onder druk in Limburg Ook in Groningen, Friesland, Drenthe en Gelderland gaat het niet goed. De situatie geldt inmiddels als "ernstig". Dat is het middelste van vijf verschillende niveaus waarmee de NZa de druk op de zorg beschrijft. Als de situatie verder achteruitgaat, zouden na ernstig nog "kritiek" en "onbeheersbaar" kunnen volgen.
Planbare zorg, waaronder alle zorg valt die een tijdje kan wachten zonder dat de patiënt daar blijvende schade van ondervindt, komt ook verder in het gedrang. Het lukt nu 49 van de 73 ziekenhuizen niet meer om die volledig te leveren. De algehele druk op de planbare zorg is het hoogst in Midden-Nederland. Alle ziekenhuizen in de provincie Utrecht hebben planbare zorg moeten afschalen.

Schrikbarende weekcijfers

In de afgelopen week heeft het RIVM 153.957 positieve tests geregistreerd, waarvan 12527 in de provincie Utrecht ten opzichte van 9641 in de week ervoor. Landelijk is sprake van een flinke aanscherping van het record van vorige week toen er ruim 110.000 besmettingen aan het licht waren gekomen.
Nog een week eerder waren er bijna 77.000 nieuwe gevallen, dus het cijfer is in twee weken tijd verdubbeld. "De stijging houdt aan op alle fronten", concludeert het RIVM.
Ook het dagcijfer is weer hoog. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 23.039 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel evenveel als een dag eerder. Het is de achtste dag op rij dat het dagelijkse cijfer boven de grens van 20.000 gevallen uitkomt.

Ziekenhuisopnames

Afgelopen etmaal werden er 349 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 29 december vorig jaar. Op de intensive cares werden 51 patiënten met covid-19 opgenomen.
In totaal liggen er in de ziekenhuizen nu 2540 mensen met het longvirus. Dat is het hoogste aantal sinds 6 mei. Vergeleken met precies een jaar geleden liggen er nu 572 coronapatiënten, ofwel bijna 30 procent, meer in de ziekenhuizen.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht niet dat het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen op korte termijn afneemt. Om de druk op de zorg te ontlasten worden er dinsdag de eerste twee coronapatiënten overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland.