Tv-programma Rail Away viert jubileum in - hoe kan het ook anders - Spoorwegmuseum

UTRECHT - Het is 'slow-tv' in zijn ultieme vorm: Rail Away, een programma van de Evangelische Omroep. Dit jaar bestaat het programma 25 jaar en dat wordt voor en met de fans gevierd in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een boekpresentatie, een kijkje achter de schermen, de Rail Away liefhebber komt niets tekort.
Fandag in het spoorwegmuseum
Joachim van Tuinen is vanuit Drachten naar Utrecht gereisd om een hele dag vol workshops te volgen, zoals les in voice-over en andere technieken die worden gebruikt. Na vandaag kent het programma geen geheimen meer voor deze kijker. Joachim is groot fan van Rail Away. Hij heeft bijna alle aflveringen gezien en maakt zelf ook treinfilms. "Ik ben goed op de hoogte van hoe zo'n programma gemaakt wordt. Maar de details vind ik leuk om te weten. Vandaar dat ik vandaag hier ben."
Volgens de NS inspireert Rail Away reizigers om een internationale treinreis te maken.

Een enkele keer komt het voor dat mensen een treinreis willen boeken die exact gelijk is aan een uitzending van Rail Away.

Rail Away is een programma waarin treintrajecten en de omgeving worden gefilmd. De kracht van Rail Away zit in de ogenschijnlijke simpelheid ervan. Mooie beelden, rustige montage, warme stem. "We rijden nu het regionale natuurpark van de Jura binnen", leest voice-over Bob van der Houven voor. "Een goede stekst voor Rail Away is een poëtische. Je ziet beelden van die schitterende natuur en je volgt het spoor natuurlijk. Je moet oog hebben voor de natuur, de geschiedenis van de plaatsen die je aandoet."
Het Spoorwegmuseum was vandaag de ideale locatie voor de fans van dit treinprogramma.
Het Spoorwegmuseum was vandaag de ideale locatie voor de fans van dit treinprogramma. © RTV Utrecht
Joanne Brouwer is programmamaker bij de EO en werkt sinds 2013 aan Rail Away. Met het programma wil de EO schoonheid van de natuur laten zien en duurzaam reizen promoten. Brouwer: "Voor mij is duurzaamheid een waarde die bij Rail Away hoort. Het is een geweldige manier om CO2 te besparen. Het is rustgevend, de natuur en even geen slecht nieuws. We komen ook altijd aan."
ProRail heeft vorig jaar laten onderzoeken hoeveel CO2-uitstoot kan worden bespaard als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen dan voor het vliegtuig. Het resultaat van die berekening: twee tot acht miljoen ton aan CO2.

Er is nog wel werk aan de winkel. Spoorbeheerders moeten aan de slag om het eigen trainnetwerk beter op elkaar aan te laten sluiten. Zodat het makkelijker, sneller en goedkoper is om ook voor langere afstanden de trein te kiezen.
Bron: ProRail

De EO viert al dit hele jaar het 25-jarig jublieum. In de nacht van 4 op 5 december is er een marathon-uitzending van het programma. Vanaf 30 december komen nieuwe uitzendingen op televisie.