Rechter: OM mocht niet suggereren dat Utrechtse advocaat Moszkowicz lid is van criminele organisatie

Archief.
Archief. © Sem van der Wal, ANP
UTRECHT - Een officier van justitie ging zijn boekje te buiten toen hij tijdens een rechtszaak suggereerde dat de Utrechtse advocaat Yehudi Moszkowicz deel uitmaakt van een criminele organisatie. De Staat moet daarom in twee kranten een rectificatie plaatsen. Dat heeft de advocaat, die kantoor houdt op de De Neude in Utrecht, afgedwongen in een kort geding.
De uitspraak werd gedaan in een zaak die gaat over twee Engelsmannen die verdacht worden van het smokkelen van bijna 60 kilo cocaïne in een Renault Trafic die werd aangehouden bij een afslag van de snelweg A4. Zij namen uiteindelijk allebei dezelfde advocaat: Yehudi Moszkowicz.
Tijdens een zitting over de zaak in augustus maakte officier van justitie opmerkingen over het feit dat beide verdachten zich door dezelfde advocaat lieten vertegenwoordigen. Hij zei dat het "in het belang van de achterliggende organisatie handig is om één advocaat te hebben die beide verdachten verdedigt". De officier van justitie zei ook: "Net zoals legale organisaties hebben ook criminele organisaties een juridische afdeling."
Dat had hij allemaal niet mogen zeggen, oordeelde de rechter vandaag, want zo werd de goede naam van Moszkowicz aangetast. "Hoewel de officier van justitie daarmee mogelijk slechts heeft bedoeld te zeggen dat een criminele organisatie verdachten advies geeft om zich te laten bijstaan door dezelfde advocaat en hij daarmee niet heeft willen suggereren dat de advocaat zelf ook lid is van die criminele organisatie, kan die suggestie bij de toehoorder wel gemakkelijk zijn gewekt."
De officier van justitie had volgens de rechter voorzichtiger moeten zijn. Nu moet de Staat binnen vijf dagen in het Parool en het Algemeen Dagblad een advertentie plaatsen waarin de uitspraken worden teruggenomen.