Campagne over islam trekt door Utrecht: 'De doorsnee moslim kom je niet tegen in het nieuws'

Utrecht - Wat betekenen termen als jihad of sharia nou eigenlijk precies? Wat vinden moslims in Nederland van de wetgeving in landen als Iran of Saoedi-Arabië? Nederlandse moslims willen vandaag het gesprek over zulke vragen aangaan in de binnenstad van Utrecht. "De doorsnee moslim, die kom je in het nieuws niet tegen. Daarom hebben de meeste mensen niet de juiste informatie over ons of over de islam. Met deze actie willen we onszelf kwetsbaar opstellen, een handreiking doen."
Kashif Akmal is één van de deelnemers die vandaag in Utrecht met een bord om zijn nek staat. 'Ik ben moslim, stel mij een vraag', staat daarop geschreven. "Zeker in coronatijd merkte ik dat mensen nog meer in hun eigen bubbel zaten", vertelt hij. "De informatie die mensen dan kregen over moslims, was vooral dat wat in het nieuws kwam. Maar dat is altijd gericht op de uitzonderingen. Met deze actie hopen we ook de doorsnee moslim te laten zien."
De actie is onderdeel van de campagne 'De ware islam', een initiatief van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap die al in meerdere Nederlandse steden is langsgetrokken. De deelnemers willen met mensen in gesprek over de islam en andere religies, delen flyers uit en geven over twee weken aansluitend een lezing in het Utrechtse ZIMIHC theater.
"Een handreiking", noemt Akmal de campagne. Maar waarom is dat eigenlijk nodig? Werkt integreren immers niet twee kanten op? "Ik zie het niet zo dat ik hier nu mijn geloof zit te verdedigen", zegt hij. "Ik wil mijn medelanders alleen helpen mijn geloof beter te leren begrijpen. Meer kennis leidt tot meer begrip. Misschien wakkert het interesse aan."
De vooroordelen die hij zelf het meest ervaart, gaan vaak over landen als Iran en Saoedi-Arabië. "Veel mensen kijken als het gaat over de islam naar zulke moslimmeerderheidlanden en zien dat dan als een synoniem voor de islam. Terwijl wat de Koran en de profeet Mohammed voorschrijven helemaal niet overeenkomt met het beleid dat zulke landen uit naam van de islam hebben ingevoerd. Dat probeer ik dan altijd uit te leggen."
Maar komen de mensen die – vaak online – zoveel kritiek hebben op de islam en moslims in Nederland straks wel langs met hun vragen? "Misschien niet. En dat is jammer, want dat is nou net de groep die je het liefst wil bereiken. Maar ik hoop wel dat die mensen zien dat wij ons nu kwetsbaar opstellen, het gesprek aangaan. Dat wij meedoen aan de maatschappij. Hopelijk geeft dat iets van een positief gevoel. Voor mij is dat al winst."