3650 polsbandjes verstrekt in Utrechtse horeca: 'Positieve stemming, betere doorstroming en minder werkdruk'

PROVINCIE UTRECHT - Over het hele weekend zijn ongeveer 3650 polsbandjes verstrekt in het Utrechtse uitgaansleven. De gemeente en horecaondernemers zijn tot nu toe tevreden over de extra coronacheck, die al in diverse steden is ingevoerd. "We merken een positieve stemming. Mensen snappen het gebruik en de reden voor de inzet van de polsbandjes. Daar zijn we blij mee", laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Sinds donderdag vormen de bandjes in Utrecht een alternatief naast het coronatoegangsbewijs. Wie er een draagt kan verschillende horecazaken in de stad bezoeken zonder dat de QR-code gescand hoeft te worden, want die is al gecontroleerd bij de uitgiftepunten van de polsbandjes. Afgelopen weekend kwam het soms wel voor dat mensen bij de uitgiftepunten van de polsbandjes geen ID of paspoort bij zich hadden. "Dan ontvangen ze ook geen polsbandje", zegt een woordvoerder.
Eerste weekend polsbandjes in Utrechtse horeca
De bandjes zijn bedoeld om de horeca te ontlasten en de doorstroming te bevorderen. En dat was ook het geval. "Het liep veel beter door en de werkdruk was minder", zegt Jan Hagenouw, aankomend voorzitter van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "Ik hoop dat er de komende weekenden nog veel meer bandjes worden verstrekt, want de inschatting is dat we nog wel even te maken blijven houden met het coronatoegangsbewijs."
De gemeente Utrecht is ook enthousiast en bestudeert de mogelijkheden om de bandjes in te zetten voor culturele voorzieningen, zoals bioscopen en theaters. "We gaan hiervoor ook in gesprek met de desbetreffende instellingen in de binnenstad."

Druk bij uitgiftepunt Neude

De polsbandjes kunnen na controle van de QR-code en een identiteitsbewijs worden opgehaald bij de Neude, het Lucasbolwerk en het Ledig Erf. "Het uitgiftepunt bij de Neude werd het meest bezocht en was goed voor circa 65 procent van de uitgifte per dag", aldus de gemeente. Hagenouw van Koninklijke Horeca Nederland heeft de indruk dat het uitgiftepunt bij het Lucasbolwerk minder goed werd gevonden. "Maar dat is een persoonlijke inschatting. Binnenkort gaan we met de gemeente evalueren en dan komen bijvoorbeeld ook de locaties van de uitgiftepunten ter sprake."
De gemeente en horeca verstrekken polsbandjes in verschillende kleuren en met verschillende teksten erop. Zo wordt ervoor gezorgd dat een polsbandje een maximale geldigheidsduur heeft van één specifieke dag (donderdag, vrijdag of zaterdag), waarmee de kans op misbruik en fraude wordt geminimaliseerd. Sommige bezoekers van horeca in de binnenstad merkten afgelopen weekend dat het eenvoudig was om bij verschillende uitgiftepunten een polsbandje op te halen. In theorie zou ermee gesjoemeld kunnen worden, maar zowel de gemeente als KHN hebben daarover geen meldingen ontvangen.

Amsterdam wil geen polsbandjes

De polsbandjes worden inmiddels onder meer gebruikt in Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Breda, Maastricht, Arnhem, Alkmaar en Roosendaal. Amsterdam gaat ze niet inzetten. De gemeente heeft dat besloten omdat de meeste horecaondernemers in de stad er "geen toegevoegde waarde" in zien. Ook stellen ze dat het controleren van de QR-code aan de deur "best goed" gaat.
"Als we polsbandjes invoeren, moet er nog steeds een controle aan de deur plaatsvinden, dus wij denken dat we daar geen winst mee behalen. Daarbij willen we niet van alles optuigen, terwijl we niet precies weten hoe lang we het gaan gebruiken", zegt een woordvoerder van de hoofdstedelijke horecabranche.
De Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland ziet de bandjes als een goede tussentijdse oplossing. "Liever dit dan weer coronabeperkingen. We hopen dat we binnenkort ook weer na twaalven open mogen." De gemeente liet eerder al weten dat het kan met extra personeel kan inspelen op ruimere openingstijden en extra drukte.