Rockopera Waanzee: massahysterie en maatschappelijke ontwrichting

UTRECHT - Het Rosa Ensemble uit Utrecht staat vanavond met de rockopera Waanzee op de planken. Een theatershow waarin het publiek een opzwepend popconcert van de rockband Waanzee ziet. Gaande weg wordt het concert steeds theatraler en besef je dat er vreemde, steeds links-radicalere ideeën gepredikt worden.
Rockopera Waanzee: massahysterie en maatschappelijke ontwrichting
Componist en drummer Daniel Cross legt uit: "Het is bijvoorbeeld dat je als bakfietsmoeder besluit ergens een bom onder te plaatsen. Dat idee weet je, dat je denkt, dit kan toch niet, dit kan toch niet zo uit de hand lopen?' En het loopt wel zo uit de hand. Daar gaat de voorstelling over."
De band Waanzee zingt Retaliate
De band Waanzee zingt Retaliate © Rosa
In Waanzee draait alles om de invloed van sociale media en de macht van een iconisch (of pakkend) beeld. Een van de nummers, Retaliate, gaat over een oproep tot actie tegen de staat. Over een verschuiving die kan ontstaan van wanneer mooie idealen overhellen naar de fundamentalistische kant, met alle nare gevolgen van dien.
Componisten Jasper en Daniel vertellen over de voorstelling
Componisten Jasper en Daniel vertellen over de voorstelling © RTV Utrecht
"De band doet dat door het publiek op te zwepen en ze uit te nodigen te filmen en foto's te maken en dat te streamen. En dan gaan ze ook flirten met het idee van geweld ensceneren. Geweld ensceneren om aandacht te krijgen, zodat iedereen online denkt, zo dat is wat!", vertelt componist en bassist Japer Boeke.
Ook deep fake wordt in de nummers behandeld
Ook deep fake wordt in de nummers behandeld © Rosa
De rockopera is door crowdfunding gefinancierd.