Utrechtse hockeyclub stapt af van verplicht rokje voor vrouwelijke leden

© USHC
UTRECHT - De Utrechtse hockeyclub USHC verplicht vrouwelijke leden niet langer om een rokje te dragen en mannen hoeven niet meer gedwongen een broekje aan. Iedereen mag voortaan zelf kiezen. Het is de eerste actie van een speciaal aangesteld 'inclusiepanel' dat ervoor moet zorgen dat alle leden zich thuis voelen bij de club.
Jarenlang stond het in het Huishoudelijk Reglement van de Utrechtse Studenten Hockey Club (USHC): het clubtenue bij wedstrijden bestaat voor mannen uit een broekje, en vrouwen dragen een rok. "We kwamen erachter dat dit nog steeds in ons regelement stond, en dat vonden we eigenlijk heel vreemd en ergens ook een beetje seksistisch", zegt Willem Vos van USHC.

Niet van deze tijd

Waarom het überhaupt ooit is opgenomen in het regelement? Dat weet hij eigenlijk niet. En het is niet zo dat de club er hard op handhaafde. Vrouwen die liever geen rokje aan wilden, konden bij het bestuur toestemming vragen voor een broekje. "Maar", zegt Vos, "dat is natuurlijk eigenlijk niet meer van deze tijd. Het zou niet een drempel moeten zijn, wat je wilt dragen, dat moet een eigen keuze zijn."
En dus werd het schrappen van deze regel het eerste wapenfeit van het kersverse inclusiepanel van de club. Nu staat er in het regelement: "Het clubkostuum voor alle leden is: wit shirt met rode kraag en zwarte bies, zwarte broek of rok en rode kousen."
Het besluit van de club valt kort na de Olympische Spelen waar ook ophef ontstond over kledingvoorschriften. Turnsters weigerden nog langer de hoog opgesneden pakjes te dragen, de Noorse beachhandbaldames kregen een boete omdat ze korte broekjes in plaats van bikinibroekjes droegen. Volgens Vos heeft USHC zich niet laten inspireren en was hun besluit al genomen voor de Spelen. Het wachten was op een eerste ledenvergadering om het formeel in stemming te brengen. "Maar", zegt Vos, "ik denkt dat er sowieso de laatste tijd meer aandacht is voor seksisme in sport en dat sportkleding soms wel heel erg ontworpen is met een 'male gaze' om het zo maar te noemen."
Dat inclusiepanel - USHC is naar eigen zeggen de eerste hockeyclub in Nederland met zo'n panel - hoopt nog meer van dit soort veranderingen door te voeren. "De sportcultuur is heel erg hetero-normatief", zegt Vos. "En het inclusiepanel is ervoor bedoeld om te zoeken naar een manier hoe wij de club veilig kunnen maken voor iedereen. Dus ook voor transgenders of genderneutrale personen."
Dat er ook bij zijn eigen club nog winst te behalen valt, zal Vos als eerste erkennen. "Ik ben bijvoorbeeld zelf homoseksueel, maar ik moest mijn team er wel heel vaak op aanspreken dat ze de hele tijd met homo schelden als er iets fout ging in het veld. Het is natuurlijk altijd als grapje bedoeld. En als ik ze er op aanspreek, begrijpen ze ook wel wat voor mij de impact van dat soort woorden is", zegt hij.
Maar hij moet het wel steeds zeggen. En niet iedereen durft dat. Zelf heeft hij naar eigen zeggen een dikke huid, maar met het inclusiepanel wil hij ook opkomen voor de mensen die misschien minder goed voor zichzelf kunnen opkomen.

Veiligheid, diversiteit en inclusie

Dat zijn ook de thema's waar het panel mee aan de slag gaat: veiligheid, diversiteit en inclusie. En dat gaat veel verder dan het dragen van een rokje of broekje. Deze zomer sloot USHC zich bijvoorbeeld aan bij een campagne tegen seksueel geweld van studentenvereniging Veritas.
En binnenkort wil de club een campagne beginnen over LHBTI-veiligheid op het sportveld. Uiteindelijk gaat het volgens Vos vooral om bewustwording. "Zodat het echt een veilige club is voor iedereen."