'OM dreigde met onveilige maatregelen tegen kroongetuige Nabil B.'

Een beveilig transport arriveert bij het Marengo-proces.
Een beveilig transport arriveert bij het Marengo-proces. © Ramon van Flymen, ANP
UTRECHT - De verhouding tussen Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke Marengo-proces, en het Openbaar Ministerie is zo slecht geweest dat het OM dreigde met onaangename en onveilige maatregelen tegen B., zijn familie, en advocaten. Dat staat in een artikel in De Volkskrant vanochtend dat het nieuws brengt na het inzien van vertrouwelijke stukken.
Volgens de krant liepen de spanningen tussen het OM en Nabil B. hoog op toen die laatste dreigde uit het getuigenbeschermingsprogramma te stappen. In april 2019 liet de kroongetuige weten het Team Getuigen Bescherming (TGB) niet meer te vertrouwen nadat de kroongetuigedeal tegen B. bekend was gemaakt voor zijn familie in veiligheid was gebracht. Een week na die bekendmaking werd de broer van B. doodgeschoten.
De Volkskrant zag een mailwisseling tussen het TGB en (de toenmalige advocaat van) B. in. Daarin noemt een medewerker van het TGB het een 'onzalig idee' van B. om te stoppen met de samenwerking met het OM. Hij zou dan namelijk onder zijn eigen naam naar een minder veilige locatie worden doorgeplaatst. Ook zouden extra veiligheidsmaatregelen voor zijn advocaten worden gestaakt. Vier maanden na die mailwisseling werd de advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, doodgeschoten. Uit de stukken zou ook blijken dat B. niet wordt betaald voor zijn medewerking aan het Marengo-proces.

Marengo

In het Marengo-proces staan zeventien verdachten terecht, waaronder Ridouan T. uit Vianen. Tijdens de zaak worden meerdere moorden behandeld zoals die op spyshop-medewerker Ronald Bakker in Huizen, de moord op Samir Erraghib in IJsselstein, de liquidatie van Ranko Skekic in Utrecht, en de vergismoord op Hakim Changachi in de Utrechtse wijk Overvecht. Vanwege die laatste moord besloot Nabil B. om voor justitie te getuigen.