'Ons huis staat hier al meer dan 100 jaar, maar vanaf 2013 staat het ineens verkeerd op de erfgrens'

BILTHOVEN - Het zou zomaar een aflevering kunnen zijn van de Rijdende Rechter. Alleen is er nu niet een clash tussen twee buren over de erfgrens van de achtertuin, maar gedoe tussen honderdveertig bewoners uit Bilthoven Noord en gemeente De Bilt. Het probleem ontstond zeven jaar geleden.
In 2013 werd er door gemeente De Bilt een nieuw bestemmingsplan gemaakt voor woningen in Bilthoven-Noord. Volgens Luc Jonker, voorzitter van Stichting Planschade Bilthoven Noord, zijn er rekenkundige fouten gemaakt. "Er staan bepalingen in het bestemmingsplan die rekenkundig onmogelijk zijn, waardoor 86 procent van de woningen een bestaande afwijking zijn. Dat betekent dat veel woningen onjuist op het perceel staan en het niet mogelijk is om de woning uit te bouwen. Dit zorgt ervoor dat honderden woningen met gemiddeld tien procent gedaald zijn in waarde en ook lastig te verkopen zijn."
Meneer en mevrouw de Jong hebben nog foto's van hoe het huis eruit zag zo'n honderd jaar geleden
Meneer en mevrouw de Jong hebben nog foto's van hoe het huis eruit zag zo'n honderd jaar geleden © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Marijke (81) en Hylke (83) de Jong zijn er onderhand wel klaar mee. Zij wonen in het eerste huis van hun straat dat gebouwd werd in 1918. Een huis dat al meer dan honderd jaar oud is, maar vanaf 2013 ineens onjuist op het perceel staat. "Moet je je voorstellen dat je al sinds 1994 in hetzelfde huis woont en dat je ineens te horen krijgt dat het, zonder dat je iets veranderd hebt, verkeerd op het erf staat. Dat is toch onbegrijpelijk", zegt Hylke de Jong.
Het echtpaar wil het huis binnenkort graag verkopen, maar dat is lastig in deze situatie, zegt Marijke de Jong. "We worden steeds een dagje ouder. Hoe ouder je wordt, hoe bezwaarlijker een verhuizing wordt. Daarom willen we op een gegeven moment verhuizen naar een appartement, maar kopers zijn huiverig als er allerlei onzekerheden komen kijken bij een woning."
Je kunt zien dat het huis al heel wat jaar meegaat. Ouderwetse deuren, antieke meubels, oude kachels en de badkamer en keuken zijn ook aan vernieuwing toe. Volgens Marijke kun je als nieuwe bewoner geen kant op. "Ze zouden alles moeten accepteren zoals het is. Niks willen verbouwen, alleen intern en binnen de grenzen van het huis. Dat is voor veel mensen een grote beperking. Helemaal bij zo'n oud huis als wij hebben."
De Stichting Planschade Bilthoven-Noord is al jaren aan het strijden om dit probleem op te lossen. Tot nu toe nog zonder resultaat, legt voorzitter Luc Jonker uit. "Er is lang geen gehoor gegeven aan onze zorgen, waardoor we genoodzaakt waren om schadeclaims in te dienen. Het heeft de gemeente inmiddels al zo'n twee ton gekost. Dit was totaal niet onze bedoeling en ontzettend zonde van het geld. Het enige wat wij willen is het gesprek aangaan en samen tot een oplossing komen."
De gemeente zou veel minder kosten kwijt zijn geweest als ze meteen, voordat de bewoners zich genoodzaakt voelde om schadeclaims in te dienen, een aantal tekstuele veranderingen hadden gemaakt in het bestemmingsplan van 2013. Dit zou ze maar vierendertigduizend euro hebben gekost in plaats van de tweehonderdduizend die nu al is gemaakt, liet Luc Jonker berekenen. "Oftewel, dit probleem had allang en goedkoper opgelost kunnen worden."
Het idee achter het bestemmingsplan van 2013 was dat er op deze manier voor gezorgd zou worden dat het groene karakter en de groene doorzichten van de wijk werden behouden. Om zo te voorkomen dat bewoners hun perceel zouden volbouwen.
Zeg sorry, pas het bestemmingsplan aan en klaar zou je denken. Een makkelijke oplossing, maar wethouder Bakker zei in de commissievergadering op veertien september dat de gemeente geen fouten heeft gemaakt. "Wij zijn van mening dat er geen sprake is van een fout in het bestemmingsplan. Het plan heeft de officiële procedure doorlopen en is door de Raad van State getoetst. Het bestemmingsplan Bilthoven Noord 2013 heeft dus de toets van de hoogste bestuursrechter doorstaan en is dus in juridische zin correct."
"Iets wat juridisch correct is, hoeft echter nog niet als zodanig door inwoners ervaren te worden. Het mag duidelijk zijn dat een deel van onze inwoners niet blij is met het bestemmingsplan zoals het er nu ligt", laat de gemeente in een bespreeknotitie weten. Daarom is wethouder Bakker, die dit dossier pas sinds kort in haar portefeuille heeft, in gesprek gegaan met de burgers om tot een oplossing te komen.
Nadat het onderwerp lange tijd onbesproken bleef en vooruitgeschoven werd lijkt het erop dat er nu eindelijk iets staat te gebeuren. Afgelopen donderdag werd het uitvoerig besproken tijdens een commissievergadering. De verwachting is dat de VVD een motie zal indienen waarin ze oproepen om in samenwerking met de Stichting Planschade Bilthoven Noord een herziening op het bestemmingsplan te maken.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio TV De Bilt.