Naderende coronatoegangsbewijs zorgt voor hoofdbrekens: 'Ik ben geen computerheld'

© RTV Utrecht / Peter Huting
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf 25 september is een coronatoegangsbewijs nodig om de horeca in te komen of naar evenementen te gaan. Er is kritiek op deze nieuwe maatregel, onder andere omdat uitsluiting van mensen dreigt die om welke reden dan ook geen vaccinatie willen of die het niet lukt om een digitale toegangscode te krijgen.
Het kastje, de muur, weer naar het kastje, nog een keer de muur: het Nieuwegeinse echtpaar Yvonne Hendriksen en Bas Vingerling bellen stad en land af, maar de QR-code in de corona-app verschijnt nog niet. Ze hebben last van een vaker voorkomend probleem: het echtpaar heeft wel twee vaccinaties, maar in de registratie is iets fout gegaan.
Tot nu toe was dat nog geen groot probleem, maar op 25 september komt de anderhalvemetersamenleving ten einde en is die QR-code voor Hendrinksen en Vingerling van groot belang. "Dat je even naar het pannenkoekenhuis in Rhijnauwen wilt, dat kan dan niet. Wij zijn daar verloofd in '78 en gaan er nog elke week naartoe."
De Nieuwegeiners kunnen door een fout in het systeem geen gebruik maken van de app, maar er zijn ook mensen die geen mobiele telefoon hebben of er niet mee om kunnen gaan. Ouderenbond ANBO waarschuwde al dat ouderen mogelijk buiten de boot vallen en dat een papieren QR-code aanvragen te moeilijk is.

Schaamte

"Ik schaam me er ook voor, dat ik dit niet kan", zegt de 61-jarige Peter Wakanno. "Ik heb dat nooit geleerd." Ook Wakanno heeft geen QR-code en is bang dat hij en zijn vriendin geen kopje koffie meer kunnen drinken bij tuincentrum Eurofleur in Leusden.
Wakanno snapt "geen bal" van de corona-app, vertelt hij. Hij maakte zijn school niet af, hij wilde op zijn 17e gaan werken. "School vond ik maar niks, ik was daar gewoon niet goed in zeg maar." Hij was snel afgeleid, zei zijn hoofdleraar. "Nu kom ik mezelf tegen, ik ben geen computerheld. Ik heb nog nooit een computer gehad ook."
Hij gaat morgen maar eens de huisarts bellen, misschien kan die iets voor hem betekenen. Een oplossing hoeft toch ook niet zo moeilijk te zijn? "Dat ze bijvoorbeeld een pasje voor ons kunnen maken, of dat ze het ons leren."
Ook Yvonne Hendriksen en Bas Vingerling blijven proberen een QR-code te regelen. Een bezoekje aan een van de kroegen of andere instellingen die zich niet aan de regels houden en iedereen binnen laten zien ze niet zitten. Vingerling: "Dan loop ik zelf ook enigszins het risico, want AstraZeneca is niet 100 procent dekkend. Wij zitten op 60 procent dekking en kunnen ook nog gewoon ziek worden."