Oorzaak dodelijke liftval brandweerman Pim niet opgehelderd na intern onderzoek

DEN DOLDER - De oorzaak van het dodelijk ongeluk van brandweerman Pim van der Bruggen, die in een liftschacht in Den Dolder viel, blijft onbekend. Dat staat in een intern onderzoek van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).
Carolien Angevaren van de Veiligheidsregio Utrecht
Carolien Angevaren van de Veiligheidsregio Utrecht © RTV Utrecht
Het ongeluk gebeurde op 21 november vorig jaar. De brandweer was uitgerukt naar een appartementencomplex in Den Dolder vanwege wateroverlast. In één van de appartementen bleek een waterleiding gesprongen te zijn. Er was al langere tijd water uitgestroomd, de brandweer ging eerst de oorzaak verhelpen en ging toen de bewoners helpen. En toen ging het mis.
Waarnemend directeur VRU Carolien Angevaren over het interne onderzoek
Carolien Angevaren, waarnemend directeur van de Veiligheidsregio Utrecht: "En precies die grens moeten we goed bewaken en de risico's voortdurend blijven inschatten. De brandweer gaat niet zomaar weg als de oorzaak verholpen is, maar Pim was één van de vrijwillige brandweermannen die toen de bewoners ging helpen om de hoeveelheid water weg te krijgen. Er is om praktische redenen voor gekozen om al het water via de liftschacht af te voeren. We weten dat Pim uiteindelijk tijdens die hulpverlening in de liftschacht is gevallen, maar hoe het precies kon gebeuren, weten we dus niet."
Bij de noodlottige val was niemand anders aanwezig, staat in het rapport. De betrokken collega's zijn geïnterviewd, geluidsopnamen en camerabeelden zijn geanalyseerd, relevante procedures en instructies zijn beoordeeld. De Inspectie Justitie en Veiligheid oordeelt dat de VRU het interne onderzoek gedegen heeft uitgevoerd en kritisch naar eigen handelen heeft gekeken.

Leerpunten

Carolien Angevaren: "Het belangrijkste onderdeel is het veiligheidsbewustzijn van onze eigen brandweercollega's, het uitvoeren van de taak en de constante inschatting welke veiligheidsrisico's eraan verbonden zijn. Een tweede leerpunt is dat er altijd een overgang zal zijn tussen de brandweertaak en het hulpverlenen aan de samenleving. Wat we hier geleerd hebben, is dat het dus nog belangrijker is te markeren wanneer deze overgang aan de orde is en dat we daar nog bewuster mee omgaan."
Verder blijkt uit het interne onderzoek dat niet alle procedures voldoende zijn gevolgd. De VRU stelt dat er geen oorzakelijk verband is tussen de leerpunten en het ongeval. Carolien Angevangen: "Voor de nabestaanden - en dat geldt ook voor de brandweer - was het ongelofelijk belangrijk dat we kunnen vaststellen wat zich er nou daadwerkelijk op het laatste moment heeft afgespeeld. De teleurstelling is groot dat we dat niet hebben kunnen vinden."

Aanbevelingen

De Veiligheidsregio neemt alle aanbevelingen uit het rapport over. Dit betekent dat de organisatie blijft investeren in het risico- en veiligheidsbewustzijn tijdens de opleiding en oefeningen. Ook de vraag wanneer bij een soortgelijk incident de inzet van de brandweer eindigt, is een thema. "Dit moet iedere keer vooraf bewust worden overwogen. De instructie wordt daarop aangepast", aldus de Veiligheidsregio.
De naam van Pim van der Bruggen is op 29 mei het bijzijn van zijn familie geplaatst op het Nationale brandweermonument in Schaarsbergen. "Het overlijden van Pim heeft ook bij onze eigen VRU organisatie diepe sporen nagelaten. Wij missen hem en zullen hem niet vergeten", aldus de Veiligheidsregio.

Extern onderzoek

Ook de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onderzoek gedaan. Deze rapportage ligt nog ter beoordeling bij het Openbaar Ministerie. Het OM laat vandaag weten dat er nog wat aanvullende vragen zijn die de Inspectie moet beantwoorden.