Spoeddebat over ambtelijke organisatie Stichtse Vecht

STICHTSE VECHT - Dat het al enige tijd rommelt binnen de gemeente Stichtse Vecht is al langer bekend. Maar dat er zoveel reden tot zorg was, daar schrokken raadsleden wel van. Vanavond vindt er een spoeddebat plaats over de staat van de ambtelijke organisatie. Wat is er allemaal aan de hand binnen het gemeentehuis in Maarssen?
Het korte antwoord: ambtenaren zijn overwerkt, er zijn structureel 130 mensen te kort in de organisatie, jonge mensen lopen weg en er komen te weinig mensen voor terug door een krappe arbeidsmarkt. Het is slechts een opsomming van de problemen waar de gemeente al enkele jaren mee kampt. Maar er speelt meer.

Nieuwe organisatiestructuur

Een jaar geleden werd besloten de organisatie opnieuw in te richten. Gemeentesecretaris Frank Halsema werd als algemeen directeur verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de organisatie, waarbij er een hoop moest veranderen. Een nieuwe organisatiestructuur om mee te beginnen. Vooral het management moest op de schop. Een groot aantal van de managers, die soms al jaren voor de gemeente werkten, moest daarbij het veld ruimen.
Enkele dagen nadat bekend werd dat een teammanager niet meer terugkwam, liep al het personeel van die afdeling in het zwart.
Ron Druppers, raadslid
Ron Druppers, raadslid namens Lokaal Liberaal, schetst een onthutsend beeld over de situatie binnen de organisatie. Hij spreekt regelmatig medewerkers van de gemeente. "Enkele dagen nadat bekend werd dat een teammanager niet meer terugkwam, liep al het personeel van die afdeling in het zwart. Dat was voor mij een trigger van: er gaat iets niet goed," vertelt het raadslid.

Moe gestreden

Het coronajaar is de ambtenaren ook niet in de koude kleren gaan zitten. De al overwerkte medewerkers kregen alleen nog méér taken op hun bord. "We vragen soms meer dan het redelijke," vertelde Halsema maandag in een informatieve commissievergadering.
Raadslid Ron Druppers over de onrust onder medewerkers.
Ambtenaren die vertrekken uit de organisatie vertellen in exitgesprekken dat ze 'moe zijn gestreden' en is 'nee zeggen een no go'.

Angstcultuur

Zelf willen medewerkers niet in de media reageren uit angst voor de gevolgen volgens Druppers. Medewerkers vertellen hem over een angstcultuur binnen het gemeentehuis. "Mensen zijn gewoon bang. En dat heeft alles te maken met dat ze gewoon geen vertrouwen hebben in de nieuwe top."
Mensen zijn gewoon bang.
Ron Druppers, raadslid
Volgens de gemeentesecretaris is het onvermijdelijk dat er onrust komt van een reorganisatie. "Dit hoort bij het proces. Dit hoort bij verandering," aldus Halsema.

Vertrek wethouder

Jeroen Willem Klomps was als wethouder al die tijd verantwoordelijk voor de ambtelijke organisatie. Totaal onverwacht kondigde hij vorige week dinsdag aan te stoppen als wethouder. Zijn vertrek zou te maken hebben met verschillen in inzicht rondom de aanpak van de ambtelijke organisatie.
Druppers: "Er is niemand die dit verwacht had. Of zijn aftreden iets te maken heeft met het gedoe binnen de ambtelijke organisatie? Ik kan me bijna niet voorstellen dat het er níets mee te maken heeft."

Spoeddebat

Vanavond vergadert de gemeenteraad over het gedoe op het gemeentekantoor. Druppers verwacht dat het college met een oplossing voor de problemen komt. "De dienstverlening aan de inwoners staat onder de druk. Als de inwoner een vraag heeft of een geleverd moet krijgen dan moet dat ook gebeuren. Het college moet ons vanavond verzekeren dat dat in de toekomst ook blijft gebeuren."
Burgemeester Ap Reinders heeft de portefeuille personeel en organisatie van Klomps overgenomen. Hij wilde voorafgaand aan het debat niet reageren.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.