Gemengde reacties op coronapersconferentie: 'Het lijkt willekeur'

© ANP
UTRECHT - Organisaties en bedrijven reageren wisselend op de persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen. Waar de één voornamelijk tevreden is, kan de ander de nieuwe maatregelen niet begrijpen.
"Wij hebben het met gemengde gevoelens ontvangen", zegt directeur Jeroen Bartelse van TivoliVredenburg. "Aan de ene kant is het heel erg mooi dat we weer open kunnen, meer mensen kunnen ontvangen en dat je niet meer per se hoeft te zitten bij een concert."
"Maar het slecht nieuws is toch wel voor ons dat de nachten nog steeds niet door kunnen gaan", doelt hij op de sluiting om 0.00 uur. "Dat is het deel van het culturele leven waar geëxperimenteerd wordt. Daar zit vooral de jongere doelgroep op te wachten. Hun sociale leven wordt hen nog steeds ontnomen."
Dat bij concerten zonder zitplaatsen de capaciteit beperkt is tot 75 procent, is ook niet ideaal voor TivoliVredenburg. "Dan moeten we sommige mensen teleurstellen. Die hebben soms een of twee jaar geleden al een kaartje gekocht. Dat wordt dan mogelijk loten."

Hoofdbrekens voor nachtclubs

Dat verplichte sluiting om 0.00 uur zorgt ook bij nachtclubs en discotheken nog voor hoofdbrekens. Want voor die tijd mogen ze wel open. Maar zit het publiek daar wel op te wachten?
Joost Holthuizen, mede-eigenaar van Club Basis in Utrecht, verwacht op dat vlak geen problemen. "Er is in ieder geval wel animo voor", schat hij in. Of dat ook betekent dat Club Basis vanaf 25 september opengaat, weet hij nog niet. Zijn club zit in een werfkeld aan de Oudegracht en hij weet niet of zijn buren daar wel op zitten te wachten.

'Niet uit te leggen'

Bij Unmute Us is er vooral onbegrip. Initiatiefnemer Jasper Goossen van de protestbeweging, die organisatoren en werknemers uit de evenementen- en festivalbranche vertegenwoordigt, zegt dat de maatregelen "niet uit te leggen zijn".
"Wat ik gehoord heb is eigenlijk nog krommer dan wat er eerder al naar buiten kwam", zegt de organisator van de protestbeweging. "Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?"
Goossen zegt graag aan morele oproep te willen doen aan de Tweede Kamer, want: "Dit beleid klopt gewoon niet meer."

Studenten zien extra reden tot feest

Studentenorganisaties zijn vooral blij. De maximale groepsgrote van 75 personen vervalt en er hoeven ook geen mondkapjes meer te worden gedragen. Studentenvakbond Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt al veel enthousiaste reacties van studenten te hebben gehad sinds de heropening van het onderwijs in september. "Nu ook de laatste beperkingen verdwijnen, is er extra reden tot feest!", aldus ISO.
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert enthousiast op de aangekondigde versoepelingen. Voorzitter Ama Boahene: "Het is ontzettend fijn dat de maximale groepsgrootte nu al vervalt. Daardoor kan het onderwijs eindelijk weer volop fysiek plaatsvinden."

'Blij dat niet hele klassen meer in quarantaine hoeven'

De PO-Raad is blij dat het demissionair kabinet heeft besloten dat straks niet meer een hele klas in quarantaine hoeft bij één coronabesmetting. De sectororganisatie voor het primaire onderwijs zegt na de coronapersconferentie dinsdagavond dat de regels op een veilige manier versoepeld kunnen worden zodat "zoveel mogelijk kinderen onderwijs kunnen volgen op school".
"De afgelopen weken waren uitdagend voor heel veel scholen, ouders en leerlingen, zegt Freddy Weima, voorzitter van de PO-Raad. "Al direct bij de start van het nieuwe schooljaar kwamen klassen weer regelmatig thuis te zitten bij een besmette leerling. Het is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van leerlingen dat zij les krijgen op school, samen met hun klasgenoten. Ook bij schoolteams en ouders hoorden we steeds vaker dat de rek eruit was.
Vanaf 20 september overleggen scholen met de GGD per geval hoeveel leerlingen er in quarantaine moeten bij een besmetting. Dat kan de hele klas zijn, maar ook een aantal leerlingen of alleen de besmette leerlingen.

NS 'snapt de logica'

Ook de NS is hoofdzakelijk tevreden. De mondkapjesplicht op treinstations en perrons vervalt. Tegelijkertijd blijven de mondkapjes in de treinstellen zelf wel verplicht. "Het is jammer dat de trein de laatste plek is waar de mondkapjes verdwijnen, maar we snappen de logica omdat coronatoegangsbewijzen zoals in de horeca niet mogelijk zijn in het openbaar vervoer", zegt directeur Marjan Rintel.
"We verwachten dat ook in de trein het mondkapje direct verdwijnt zodra de volksgezondheid dit mogelijk maakt. Tegelijk is het goed dat een mondkapje op de treinstations niet meer hoeft, zoals Nederland op veel andere plekken al gewend is. Voor reizigers is voor nu helder: instappen is opzetten", zegt Rintel in een verklaring.

Zorgen voor ziekenhuispersoneel

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen kijkt vooral met zorg naar de toekomst. De vereniging vindt dat het versoepelen van de coronamaatregelen zou samen moeten gaan met het beter belonen van personeel in de zorg.
In de ziekenhuizen en zorgsector ziet de NVZ "een onheilspellende storm opdoemen". "We zien blijvend hoge aantallen Covid-patiënten die ook deze herfst kunnen aanhouden", stelt de NVZ. Die aantallen kunnen in de herfst aanhouden, en mogelijk komen daar grieppatiÙnten
bij.
Dat hoge aantal zieken staat tegenover tekorten in de zorg. "We zien tekorten aan ic-medewerkers, vermoeide dokters en verpleegkundigen, stagnerende inhaalzorg en ontevreden bonden die met acties dreigen", aldus de NVZ. Daarom ziet de vereniging een oplossing in het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) om te investeren in zorgprofessionals.