Overzicht: dit zijn de coronaregels per 25 september

UTRECHT - Vanaf 25 september gelden er minder coronamaatregelen dan de afgelopen periode, zo maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. De verplichting 1,5 meter afstand te houden vervalt, de horeca kan weer met maximale capaciteit open en alle evenementen zijn onder voorwaarden toegestaan.
De regels op een rij:
- Het coronatoegangsbewijs, met daarop een herstelbewijs, negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs, moet iedereen vanaf 13 jaar tonen om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en bij vertoning van kunst en cultuur zoals bioscopen en theaters. Het geldt voor binnen en buiten en voor plekken met en zonder vaste zitplaats. De regel, samen met het tonen van een legitimatiebewijs, wordt ingevoerd omdat er meer drukte verwacht wordt als de 1,5-metermaatregel niet meer geldt. De hoop is dat het bewijs een tijdelijke maatregel is.
- Nachthoreca als clubs en discotheken mag weer open, maar slechts tot middernacht. Dat gold al voor alle andere horecazaken.
- Evenementen buiten kunnen weer doorgaan zonder een maximaal aantal bezoekers en zonder verplichte sluitingstijd, net als geplaceerde evenementen binnen. Zonder vaste zitplaats geldt binnen een bezoekerscapaciteit van maximaal 75 procent en geldt een sluitingstijd tussen middernacht en 06.00 uur. Voor de laatste groep en de nachthoreca werkt het kabinet aan steunmaatregelen, die worden "zo snel mogelijk" bekendgemaakt.
- In het openbaar vervoer blijft het dragen van een mondkapje verplicht, net als op het vliegveld. De verplichting vervalt op stations en perrons. In het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs hoeft buiten de les- of collegezaal ook geen mondkapje meer gedragen te worden. In de kinderopvang en het basisonderwijs hoeft bij één besmetting in een groep niet langer iedereen in quarantaine en getest te worden. In het mbo en hoger onderwijs vervalt de maximale groepsgrootte van 75 mensen.
- Er blijven een paar basisregels gelden. Hoewel de verplichting tot afstand houden vervalt, wordt het wel een dringend advies. Dat is omdat de regel volgens Rutte en De Jonge aantoonbaar helpen om besmetting te voorkomen. Hetzelfde geldt voor handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en zorgen voor ventilatie in binnenruimtes.
- Het dringende thuiswerkadvies wordt aangepast naar thuiswerken waar kan, op kantoor wanneer nodig, iets waar werkgevers en werknemers onderling afspraak over moeten maken.
- In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. Minister De Jonge benadrukt dat het niet om een plicht gaat. De minister zegt dat er in de zorg een speciale verantwoordelijkheid geldt tegenover vaak kwetsbare patiënten. Daarom mag een werkgever rekening houden met wie wel en niet is gevaccineerd en daar bijvoorbeeld de roosters op aanpassen. In andere sectoren mag de vaccinatiestatus niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven.
In november beoordeelt het kabinet hoe het vanaf dan verder moet met de coronamaatregelen en in welke mate deze dan weer aangescherpt of losgelaten kunnen worden.