Minister Grapperhaus over verkeerd kind dat uit huis is geplaatst: 'Schokkend geval'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid erkent dat het erop lijkt dat er grove fouten zijn gemaakt in de zaak rond de 13-jarige Karel, waarover RTV Utrecht eerder berichtte. Nog deze week moeten Samen Veilig Midden Nederland en de Raad voor de Kinderbecherming minister Sander Dekker van Rechtsbescherming tekst en uitleg geven over deze zaak.
De jongen werd vijf jaar geleden door Samenveilig Midden Nederland uit huis geplaatst omdat het daar niet veilig zou zijn. Bij de vergadering waar over de jongen beslist werd, heeft een psycholoog het dossier van een hele andere Karel voorgelezen. Op zijn school werd Karel vervolgens opgehaald door medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming en SAVE, daarna is hij geplaatst in een crisispleeggezin.

Klachtencommissie bevestigt persoonsverwisseling

Zijn moeder ontdekt de fout later, maar krijgt aanvankelijk keer op keer geen gehoor bij verschillende instanties. Uiteindelijk concludeert de klachtencommissie Jeugd Midden-Nederland in juli dit jaar dat het dossier inderdaad is verwisseld.
Ook bevestigt de klachtencommissie dat de verwisseling van invloed is geweest op de uithuisplaatsing. "Onweersproken is dat tijdens het groot overleg sprake is geweest van een persoonsverwisseling, waardoor een aanwezige psycholoog het beeld van een andere K. en een andere ouder heeft geschetst. Doordat klaagster niet aanwezig was, is dit niet terstond rechtgezet, terwijl er beslissingen zijn genomen op basis van (onder andere) deze informatie."

Vragenuur

In het vragenuur van de Tweede Kamer wilde Don Ceder van de ChristenUnie weten hoe deze fout heeft kunnen gebeuren. Ook wilde hij weten of er voldoende wordt gedaan om ervoor te zorgen dat een dergelijke fout nooit meer kan worden gemaakt. Grapperhaus beantwoordde de vragen in plaats van Sander Dekker omdat deze laatste was verhinderd.
"Uithuisplaatsing is een maatregel die diep ingrijpt, voor de ouders, het kind en de omgeving", begon Grapperhaus. "Dat moet met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gebeuren." Daarvoor worden volgens de minister ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Zo moet er onder meer altijd hoor- en wederhoor worden toegepast, zodat het verhaal van de ouders ook altijd wordt gehoord.
Grapperhaus liet weten "vanwege privacy en het individuele karakter" niet op deze specifieke zaak in te kunnen gaan. Maar liet vervolgens toch het een en ander doorschemeren. "Ik zou bijna zeggen: zoek de zeven fouten", zegt hij over de zaak rond Karel. "Het lijkt om een schokkend geval te gaan. De zorgvuldigheid lijkt niet op alle punten in acht te zijn genomen."

Uitzoeken wat er is gebeurd

Wel geeft de minister aan dat eerst goed moet worden uitgezocht wat er precies is gebeurd. "We moeten goed bekijken: wat is de gang van zaken in deze zaak geweest?" De SP opperde dat mogelijk de toetsingscriteria voor het uithuisplaatsen van kinderen niet deugen. Ook daarop antwoordde Grapperhaus dat eerst uit moet worden gezocht wat er precies is gebeurd, voordat daar verdere conclusies aan worden verbonden.
De bevestiging van de fout leidde er nog niet toe dat Karel terug naar zijn moeder mag. Rechters verwijten de moeder van Karel dat ze hulp weigert.
Karel is een fictieve naam, zijn echte naam is bij de redactie bekend.