Coronacheck aan de deur stuit op protest bij ondernemers

PROVINCIE UTRECHT - Café 't Puntje in Soest gaat niemand vragen om een vaccinatie- of testbewijs. Eigenaresse Bo van der Lee is er fel op tegen klanten te weigeren op basis van de nieuwe coronaregels die het kabinet vanavond bekend zal maken. "Ik wil geen politieagent spelen", zegt Bo.
Al 17 jaar runt Bo van der Lee met veel plezier haar bruine kroeg. Voor het raam van Café 't Puntje wappert een vlag met 'Hart voor Vrijheid' en ook heeft ze een poster van 'Keuze Vrij Bij Mij', een organisatie waar ondernemers zich bij kunnen aansluiten. De borrelaar weet hier waar hij aan toe is. "Ik blijf zo lang als het kan open. Ik vind dat iedereen z'n eigen keuze mag maken. Als het moet ga ik liever dicht, dan dat ik mensen ga bevragen over corona aan de deur."
Horeca-ondernemers over coronacheck aan de deur
Bang voor haar vergunning is Bo zeker, maar ze voelt zich goed bij haar keuze. Zelf is ze niet gevaccineerd en ze wil ook niet van haar gasten vragen zich te verantwoorden. "Als je je niet veilig voelt bij mensen die niet gevaccineerd zijn, ga dan naar een café waar ze ook zo denken."
Café 't Puntje is Bo lief, dat zie je meteen. Achter de bar ligt een waterpistool. "Om de rokers weg te jagen", lacht Bo. "En deze bel, die is voor het rondje aan de bar", zegt ze, terwijl ze 'm laat klingelen.

Persconferentie

Het kabinet zal vanavond tijdens een corona-persconferentie bekendmaken dat de 1,5 meter regel vervalt en dat de horeca vanaf 25 september om een toegangsbewijs moet gaan vragen. Dat betekent een bewijs van vaccinatie, negatieve test of herstel. Horecazaken die de controle wel gaan uitvoeren, moeten rekening houden met de extra druk die dat legt op het personeel.
Nu voelt het alsof je een beetje lekker gemaakt wordt maar de echte versoepelingen nog op zich laten wachten
Ferdinand Mauritz
"Het is niet alleen de QR-code. Je moet ook ID-kaarten checken. Dat kost tijd én je moet er rekening mee houden dat je continu iemand paraat moet hebben om dat te doen", zegt Ferdinand Mauritz van Café de Zaak in Utrecht. De bedrijfsleider denkt ook dat het de nodige frustratie en agressie zal oproepen bij gasten. "Daar kijken wij wel erg tegenop."
De verwachting is dat horeca - ondanks alle protesten - de deuren ook na 25 september om 12 uur 's nachts zal moeten sluiten. "Als je na 12 uur open kan blijven, levert het je ook daadwerkelijk wat op. Nu voelt het alsof je een beetje lekker gemaakt wordt maar de echte versoepelingen nog op zich laten wachten", zegt Mauritz.
In Soest heeft Bo van der Lee Hazes opgezet. "Dat draaien wij hier vaak", lacht ze terwijl ze een doekje over de bar haalt. Maar achter haar brede lach zitten veel emoties verstopt. "Ik hoop dat ik dit nog m'n hele leven kan doen. Als ik daar aan denk krijg ik tranen in mijn ogen."