Utrechtse horeca vreest coronapas: 'Extra druk voor personeel'

© Bas Teunissen
Provincie Utrecht - De anderhalve meterregel zal per 25 september verdwijnen. Wel moet op meer plekken een coronabewijs worden getoond, bijvoorbeeld in de horeca en in de bioscoop. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. Utrechtse horecaondernemers zien de controle op het coronabewijs niet zitten, theaters in de regio zijn vooral blij dat ze helemaal open mogen.
In het openbaar vervoer blijven de mondkapjes verplicht en het thuiswerkadvies zal ook niet veranderen. Voor de evenementensector is nog geen besluit genomen. Daarvoor wordt volgens de ingewijden nog wel een oplossing gezocht. De openingstijden voor de nachthoreca worden niet versoepeld. Tussen 24.00 uur en 06.00 's morgens blijft die dicht.

Catshuisberaad

Dat zijn in grote lijnen de uitkomsten van het Catshuisberaad vanmiddag, tussen de betrokken ministers en de deskundigen van het Outbreak Management Team. De maatregelen worden dinsdag bekendgemaakt bij een persconferentie van demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge.
Het kabinet wil graag een einde maken aan de meeste coronaregels nu steeds meer Nederlanders gevaccineerd zijn. De roep om versoepelingen klonk gisteren ook luid op straat in Utrecht bij het Unmute-Us-protest van de evenementensector.
Het coronatoegangsbewijs voor een bezoek aan café, concertzaal of bioscoop gaat gelden voor iedereen van 13 jaar en ouder. Verder blijven de basismaatregelen tegen het coronavirus gewoon van kracht, zoals vaak de handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en thuisblijven bij klachten.

Coronabewijs

Tom van der Poel, directeur van Theater de Speeldoos in Baarn, is in ieder geval blij dat zijn zaal binnenkort weer vol is. Een coronabewijs is wat hem betreft de enige optie om weer een volledige bezetting te krijgen. "Of ik het leuk vind of niet, ik ben wel blij dat we de mogelijkheid krijgen om weer voor volle zalen te gaan spelen vanaf de 25e. We hebben al wat proefgedraaid met de coronatoegangsbewijzen de afgelopen weken en dat werkte uitstekend. Ik ben blij dat we de artiesten weer een normale geldelijke beloning kunnen geven. Want met minder toeschouwers is dat ook minder. En nu kunnen ze weer normaal gewaardeerd worden voor wat ze doen."
Theater Flint in Amersfoort is ook verheugd over het invoeren van het coronatoegangsbewijs. "Vorig hebben 400 culturele instellingen met theatermakers een poëtisch en hoopvol statement gelanceerd: de belofte. Daarmee droomden we onze zalen weer vol en nu is het dan zover. Het is weliswaar met een toegangsbewijs, maar dat is nu de nieuwe realiteit", zegt artistiek leider Lieven Cooiman.

Controle

Erik Derksen, eigenaar van vier Buurtenrestaurants in Utrecht, vraagt zich wel af of de controle van de coronapas in de horeca haalbaar is. Hij sluit zich aan bij een reactie van Robèr Willemsen, de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Die laat op Facebook weten dat de 1,5 meter maatregel in de praktijk van alledag al lang verdwenen was. Maar daarnaast voert het kabinet volgens Willemsen wel weer een maatregel in dat "niet uitvoerbaar en handhaafbaar is". Hij schrijft: "Verschil tussen theorie en de echte wereld."
Rien van den Hoek van het Utrechtse Café de Zaak moet nog zien hoe alle maatregelen uitgewerkt worden, want het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of je vanaf eind september in de kroeg mag staan of niet. Maar duidelijk is wel dat de controle van de coronapas een flinke wissel gaat trekken op zijn personeel. Dat moet immers aan iedereen een bewijs vragen, "ook als je maar één snel kopje koffie komt drinken". Hij vindt ook dat de horeca nu "gebruikt wordt om de vaccinatiegraad te verhogen" en dat stuit hem tegen de borst. "Dat vind ik verschrikkelijk. Ik voel me bezwaard dat we voor het karretje van de overheid worden gespannen."

Gemengde gevoelens

Ook Jan Hagenouw, de aankomend voorzitter van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, vreest het extra werk door de controles van het coronabewijs, maar zegt wel dat hij de praktijk wil afwachten. "Want misschien valt het wel mee."
Verder is het volgens hem fijn dat de anderhalve meterregel wordt afgeschaft, maar heeft een deel van de achterban nog altijd te maken met flinke beperkingen. "We hebben gemengde gevoelens hierover. We zijn blij dat veel zaken weer meer capaciteit krijgen, maar een deel van de horeca kan nauwelijks draaien omdat ze om 24.00 uur dicht moeten. Dat is wel een probleem."