Studentenvereniging start campagne tegen seksueel geweld: 'Op positieve manier uitdragen hoe het wél moet'

Baartmans overhandigde vanmorgen de campagneposter aan burgemeester Dijksma
Baartmans overhandigde vanmorgen de campagneposter aan burgemeester Dijksma © Veritas
UTRECHT - Je mag zeggen dat je niet wil dat iemand verder gaat, je mag je bedenken - ook als je al samen in bed ligt - en je hoeft niet te doen wat iemand van je verwacht. Studentenvereniging Veritas uit Utrecht wil taboes rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag doorbreken en is een actie begonnen: #thisishowwedoit. Met posters, flyers, een Instagramcampagne en seksuele voorlichting wil Veritas op een positieve manier bijdragen aan het seksleven van studenten. Ook andere studentenverenigingen steunen de campagne.
1 op de 9 vrouwelijke studenten in ons land is tijdens de studententijd slachtoffer geworden van verkrachting, bleek in juni uit een peiling onder studenten in opdracht van Amnesty International. "Eerlijk gezegd schrok ik daar wel een beetje van", zegt Laura Baartmans van Veritas. "Natuurlijk wordt wel met elkaar gepraat over die ene vervelende opmerking of die hand op je bil. Maar de ernst van deze cijfers, die verhalen heb ik in mijn eigen omgeving niet gehoord."
We willen vanuit de studentenwereld de boodschap uitdragen dat seksueel geweld niet oké is.
Laura Baartmans - Veritas
Dat wil niet zeggen dat Baartmans en haar collega-bestuursleden van de studentenvereniging niet met het onderwerp bezig zijn. "Ook bij Veritas staat het al jaren op de agenda", vertelt ze. Er zijn vertrouwenspersonen en laatst stond 'seksueel grensoverschrijdend gedrag' op het programma tijdens hun bewustwordingsweek. Een dag lang was het onderwerp van gesprek en was er onder meer een lezing.
Maar met de campagne wil Veritas nu nog een stap verder gaan. "Omdat er wat ons betreft nog veel te weinig over gesproken wordt", zegt Baartmans, die het onderwerp een taboe noemt. Daarnaast wil de studentenvereniging een duidelijk signaal afgeven. "We willen vanuit de studentenwereld de boodschap uitdragen dat seksueel geweld niet oké is."

Praten over hoe het wél moet

Dat de campagne uitgerekend deze week van start gaat, is geen toeval: Veritas wil vanaf dag één nieuwe studenten die boodschap meegeven. "We willen gelijk aan eerstejaars meegeven dat het oké is om elkaars grenzen te checken en dat ook uit te spreken." Dat doet Veritas onder meer met ouderwetse seksuele voorlichting. Daarbij wordt niet alleen gepraat over soa's en waar je terecht kunt als je vragen hebt, maar gaan Veritas-leden met de eerstejaars ook in op gedrag.
"We willen dat juist met een hele positieve insteek doen. Hoe doen we het met z'n allen wél? Wat zijn de manieren waarop je met elkaar omgaat, hoe check je elkaars grenzen. En als iemand niet ja zegt, dat het dan eigenlijk een nee is."
De campagne is inmiddels omarmd door andere studentenorganisaties in Utrecht, zegt Baartmans. Zij bezocht vanmorgen het Utrechtse stadhuis om ook burgemeester Dijksma bij te praten over hun plannen. "We hebben haar een poster overhandigd en verteld waar de campagne vandaan kom en waarom wij deze campagne zo belangrijk vinden." Ook buiten Utrecht wordt het opgepakt en worden studenten op de campagne gewezen.

Hele studentenleven lang blijven bespreken

Of daarmee seksueel geweld in één klap uitgebannen wordt? Die illusie heeft Baartmans niet. "Toen we hiermee begonnen hebben we direct gezegd: dit wordt een langlopend traject. Dit hebben we niet in een jaar opgelost. Het gaat een aantal jaren duren voordat je de hele tendens rondom dit onderwerp verandert."
Maar ze hoopt wel met de campagne het taboe te doorbreken . "Dat het oké en niet gênant is om hierover te praten. Dat het niet erg is om te zeggen: ik wil dit niet. Dat je erover durft te praten. Dat moet langdurig benoemd worden. Beginnend bij eerstejaars, maar vervolgens het hele lidmaatschap lang blijven bespreken."