Kabinet hoopt 1 november alle maatregelen los te laten

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet hoopt op 1 november de dan nog geldende coronamaatregelen te laten varen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdag bekendgemaakt.
De persconferentie in het kort:

- De regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, vervalt stap voor stap. Studenten op universiteiten, hogescholen en mbo's hoeven zich er vanaf 30 augustus niet meer aan te houden.

- Bij lessen en colleges mogen maximaal 75 mensen tegelijk aanwezig zijn. Buiten de zalen moeten mensen mondkapjes dragen. Het kabinet adviseert studenten en medewerkers om zelftesten te gebruiken.

- Restaurants en cafes moeten in elk geval tot 19 september om middernacht dicht, ze mogen geen schermen plaatsen en bezoekers krijgen een vaste zitplaats. Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht.

- Mensen die op reis gaan, kunnen zich tot 1 oktober gratis laten testen. Dit betekent dat mensen die in september naar het buitenland gaan, een gratis reistest kunnen laten afnemen.

- Op 17 september besluit het kabinet of de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving kan vervallen. Het streven is dat mensen vanaf 20 september geen afstand meer hoeven te houden.

- Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.

Het kabinet hoopt op 20 september al een aantal versoepelingen door te voeren, bijvoorbeeld in de horeca. Ook wil het, als de situatie het dan toelaat, de 1,5-meterregel loslaten. Daabij geldt dan wel dat voor locaties waar meer dan 75 personen bij elkaar komen er een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs nodig is.
Op 1 november zouden dan, als alles meezit, de resterende maatregelen er ook af kunnen. Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hielden vrijdag op de persconferentie nog wel een flinke slag om de arm. "We hopen en verwachten dat het dit najaar zou kunnen zijn, november, maar zeker weten doen we het niet", zei De Jonge. Rutte noemde 1 november "echt nog een datum in de lucht, dat is echt nog onzeker".

Nieuw studiejaar

Rutte bevestigde ook dat vanaf het nieuwe studiejaar de regel van 1,5 meter afstand kan worden losgelaten in het mbo en hoger onderwijs. Wel zullen er andere regels blijven gelden die het aantal besmettingen moeten beperken.
Zo mogen er maximaal 75 mensen bij elkaar in één ruimte zijn. Dat betekent volgens Rutte in de praktijk dat alle onderwijsactiviteiten door kunnen gaan, behalve grootschalige hoorcolleges. Ook moeten mensen een mondkapje dragen op de gangen en blijft het advies aan medewerkers en studenten om gebruik te maken van zelftesten. Verder moet er goed worden geventileerd.
Het loslaten van de 1,5-meterregel in het mbo en hoger onderwijs geldt concreet per 30 augustus. Dat is eerder dan het Outbreak Management Team adviseerde, aldus Rutte. Vandaar de aanvullende veiligheidsmaatregelen.

Hoger onderwijs wil meer, GGD bezorgt

Het hoger onderwijs is kritisch op het kabinetsbesluit om een maximum te stellen aan de groepsgrootte tijdens lessen in het nieuwe studiejaar. Het kabinet kondigde vrijdagavond aan dat het mbo en hoger onderwijs weer open mogen zonder 1,5 meter afstand, maar stelde wel eisen aan die openstelling, waaronder een maximum van 75 mensen per ruimte en het dragen van een mondkapje in de gangen.
De Vereniging Hogescholen zegt zich te gaan inspannen om de aanvullende maatregelen, met name de maximale groepsgrootte, snel weer afgeschaft te krijgen. Ook de koepel van universiteiten VSNU hoopt dat de maximale groepsgrootte snel weer van de baan is. "Een substantieel deel van de hoorcolleges zal door die maatregel online moeten worden gevolgd", aldus de koepel. "Veel studenten zullen daardoor minder fysiek onderwijs krijgen in de eerste fase van het collegejaar."
Daarentegen vindt de GGD de opening van het onderwijs weer te vroeg. De GGD'en hadden liever gezien dat de instellingen pas op 19 september zouden opengaan. "Pas op dat moment heeft iedereen de gelegenheid gehad om volledig gevaccineerd te zijn inclusief de periode van twee weken immuniteitsopbouw", aldus GGD GHOR Nederland.

Discotheken en nachtclubs

Voor discotheken en nachtclubs had Rutte slecht nieuws. Zij blijven ook de komende weken dicht. Ze mogen ook na 20 september nog niet weer open. Het is in clubs en disco's niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden, zegt de premier.
Het kabinet hoopt dat die regel vanaf 20 september niet meer hoeft te gelden voor de meeste plekken in de samenleving, maar ook als de afstandsregel vervalt blijven de dancings dicht. De nachtclubs en discotheken krijgen na 1 oktober financiële steun, zei Rutte.

KHN naar rechter

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de Staat om af te dwingen dat nachtclubs en discotheken eerder weer open kunnen dan het kabinet nu voorstelt. KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt "geen enkel begrip" te hebben voor de nieuwe coronabesluiten van de persconferentie.
Hij vindt het niet kunnen dat de overheid zijn sector met strenge maatregelen de dupe laat zijn van de virusuitbraak, terwijl bijvoorbeeld in voetbalstadions wel al veel mensen op de tribune mogen zitten.
Willemsen vindt het niet kunnen dat nachtclubs en discotheken tot minimaal november moeten wachten. Wat hem betreft zouden de clubs voor mensen met een test- of vaccinatiebewijs nu al toegankelijk moeten zijn. Ook wil de horecavoorman af van andere beperkende maatregelen voor cafés en restaurants.

Poppodia en festivals voelen zich de dupe

Ook de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) is kritisch. De VNPF begint het idee te krijgen dat "het probleem van niet-gevaccineerden nu ons probleem wordt". Er moet meer ingezet worden op het aanmoedigen van vaccineren, vindt directeur Berend Schans.
"Er moeten gewoon zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Voor mensen die dat principieel niet willen, is dat hun goed recht. Maar ik denk dat er bij sommige mensen ook sprake is van laksheid."
De VNPF vraagt daarom ook om meer duidelijkheid. "Laat als overheid eens wat harder horen: 'binnenkort kost het je heel veel geld om je te laten testen en nu is het nog gratis'. Dus laat je vaccineren als je dat wilt. Daar moet echt duidelijker over gecommuniceerd worden."