UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Bewoners ontevreden over reparaties flat na explosie: 'Dit is belachelijk en allesbehalve veilig'

1/3
UTRECHT - Bewoners van de Alexander de Grotelaan in Utrecht zijn ontevreden over de reparaties die woningcorporatie Bo-Ex aan hun appartementen heeft verricht nadat maandag een explosief in het portiek ontplofte. "Dit is natuurlijk belachelijk en allesbehalve veilig", reageert één van hen.

RTV Utrecht sprak met meerdere bewoners, die zich allemaal onveilig voelen. De deuren in de portieken zijn op een provisorische manier met spaanplaten gerepareerd. Ze sluiten niet goed en het tocht. In plaats van een normaal deurslot, zit er nu een hangslot op de deuren. "Het lijkt op een slot wat je gebruikt voor het sluiten van je koffer op vakantie", reageert een bewoner.


Een grote plank als deur


"Er is ook een woning waar de deur volledig van uit was geblazen, de bewoner van die woning heeft nu een grote plank als deur. Zij is ook hartstikke bang, maar daar wordt niets mee gedaan", vervolgt zij. "Wij voelen ons in de steek gelaten door Bo-Ex. Wij hebben het idee dat ze de kosten zoveel mogelijk willen beperken en lak hebben aan de wensen van de bewoners."

 Een deur bestaat geheel uit spaanplaat Een deur bestaat geheel uit spaanplaat | Foto: Ingezonden foto

De bewoner zegt dat de woningcorporatie niet langer wil opdraaien voor de hotelkosten die de afgelopen dagen werden gemaakt. De twee nachten na de explosie werden de bewoners nog opgevangen in het Van der Valk-hotel even verderop in Kanaleneiland. Het liefst zou zij daar blijven totdat de deuren en kozijnen weer zijn hersteld.


'Noodmaatregelen getroffen


Bo-Ex begrijpt heel goed dat bewoners zich onveilig voelen na wat er maandag is gebeurd, zegt directeur Marije Eleveld. "Het zal je maar gebeuren dat er een explosie in je flat plaatsvindt, wat ook nog eens een gerichte actie lijkt te zijn."

Tegelijkertijd vindt ze de woningen nu wel veilig. "We hebben noodmaatregelen getroffen en ervoor gezorgd dat alles weer schoon en technisch veilig is. Het gas en elektra doen het. Ook kunnen de woningen weer worden afgesloten. Maar de uiteindelijke deuren, zitten er inderdaad nog niet in. We zijn daar druk mee bezig, maar het is niet mogelijk om dat in twee dagen te realiseren."

 Op de deuren zit een eenvoudig hangslot Op de deuren zit een eenvoudig hangslot | Foto: Ingezonden foto

Bo-Ex geeft inderdaad aan de hotelkosten niet langer te vergoeden. "Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen om de mensen onderdak te bieden totdat de woningen weer afgesloten konden worden. Dat hadden we niet hoeven doen. Het is nu aan de mensen zelf om te kijken naar een alternatief verblijf als ze het niet veilig vinden", zegt Eleveld. "Het is standaard zo dat mensen uiteindelijk zelf moeten zorgen voor onderdak."


Nieuw hangslot


Bo-Ex heeft de bewoners nu wel een nieuw hangslot aangeboden dat steviger zou moeten zijn dan het vorige exemplaar. Maar beloven wanneer de nieuwe deuren in de woningen zitten, kan Eleveld niet. "We doen ons uiterste best. Maar het is in deze periode ook lastig om aan aannemers en materiaal te komen. Ik kan een exacte datum niet noemen, maar laten we hopen dat het zo snel mogelijk is."

Voor de explosie is inmiddels een 26-jarige man uit Utrecht aangehouden. Hij wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid, meldt de politie. Het is nog niet duidelijk of het om de man gaat die ook op bewakingscamera's was te zien.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -