Salim (22) wil jongeren uit Kanaleneiland en Overvecht motiveren: 'Als puber had ik deze lessen graag gehad'

Salim (links) en socialmediaondernemer Oktay Ertana.
Salim (links) en socialmediaondernemer Oktay Ertana. © RTV Utrecht
UTRECHT - Een bijeenkomst voor jongeren uit Kanaleneiland en Overvecht, maar dan een waar ze écht iets aan hebben. Dat was het doel van Salim Benali. "Vaak organiseren jongerenorganisaties in buurthuizen uitjes, dan gaan ze bijvoorbeeld naar Walibi. Ook leuk, maar ik wil iets doen voor de groep die zich wil ontwikkelen op persoonlijk vlak en op carrièregebied."
Het is dinsdag rond het einde van de middag als een groep van zo'n tien jongeren rond de 20 jaar zich verzamelt bij buurthuis De Dreef in Overvecht. Het is voorlopig een van de laatste 'Motivatie Meetings' die de 22-jarige Benali uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland voor leeftijdsgenoten organiseert.

Racistische reacties

Het gaat over social media dit keer: hoe je platforms als LinkedIn kunt inzetten voor je carrière. Maar ook: racisme op Instagram en de druk die het mooie plaatje van anderen kan opleggen. "Soms lijkt het of alle vrouwen dun moeten zijn, als je die foto's bekijkt. Dat lijkt me lastig voor vrouwen", zegt de 19-jarige Imran. "En die donkere voetballer uit Engeland die een penalty miste. Daar kwamen op Twitter en Instagram allerlei racistische reacties op."
Benali hoopt met deze gesprekken "de dingen die weinig worden besproken" te behandelen. "Door verhalen en ervaringen te delen, wil ik jongeren motiveren. Iedere meeting nodig ik een gast uit die praktijkervaring heeft. Dit keer gaat het over social media, dus komt er een jonge ondernemer aan het woord die twee goedlopende socialmediabedrijven heeft. Maar er zijn ook Motivatie Meetings geweest over mentale gezondheid, politiek en journalistiek. In een kleinschalige setting behandelen we deze onderwerpen."
Het lijkt goed te werken. Het blijkt al snel dat er ruimte is om over lastigere onderwerpen te praten. Zoals de verwachtingsdruk die social media met zich meebrengt. "Ik heb daar veel over nagedacht", zegt Emin (21). "Vroeger dacht ik: ben ik deze doelen nu aan het behalen omdat anderen dat willen, of omdat ík dat wil? Nu heb ik besloten dat ik anderen mag teleurstellen. Als ik langer doe over mijn studie, dan is dat maar zo."
De nadelen van social media, Nora (20) uit Kanaleneiland kent ze wel. "Maar aan de andere kant: de meesten hier zijn niet helemaal Nederlands. En volgens mij kennen we allemaal het geluk in de ogen van onze ouders als ze FaceTimen met familie in het buitenland."

Jongere deelnemers

De 22-jarige deelnemer Ayoub werkt als business consultant en is bezig zijn eigen bedrijf op te richten. "Ik vind het belangrijk om dit soort dingen met elkaar te bespreken. Ik had het mooi gevonden als er ook wat jongere deelnemers waren. Toen ik een jaar of 15 was, had ik ook graag dit soort lessen gehad. Dan had ik tegen mezelf gezegd: ga iets doen wat je echt leuk vindt, in plaats van wat anderen van je verwachten. Rond die leeftijd zocht ik antwoorden op zulke vragen, maar ik wist niet aan wie ik ze kon stellen. Daarom is het goed dat Salim dit doet."
Vanmiddag is de laatste Motivatie Meeting, weer in Overvecht. Salim hoopt de bijeenkomsten na de zomervakantie met organisatie MIX-2000 weer te mogen organiseren, maar dat hangt van de gemeente af. "De laatste bijeenkomst zit op dit moment vol, maar er is altijd een kans dat mensen zich toch nog afmelden", zegt Benali. "Via mijn LinkedIn, Facebook of Instagram kunnen mensen die dat willen zich aanmelden voor de reservelijst."
Salim met de groep jongeren.
Salim met de groep jongeren. © RTV Utrecht