Grote brand op dak van bouwmarkt op bedrijventerrein Lage Weide geblust

UTRECHT - Een grote brand bij bouwmarkt Stiho op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht heeft de brandweer vanmiddag flink bezig gehouden. De brand ontstond iets voor 13.00 uur op het dak van het bedrijf op de Uraniumweg. Het blussen was niet eenvoudig: door het grote oppervlakte van de loods waren de vlammen moeilijk te bereiken, maar rond 14.15 uur kon het sein brandmeester worden gegeven.
De brand ontstond op het dak maar sloeg op een gegeven moment ook naar binnen. Het enorme formaat van de loods waar de brand woedde, zorgde ervoor dat de brandweer al snel extra materieel liet aanrukken.
Het blussen werd bemoeilijkt door het formaat van de loods
Het blussen werd bemoeilijkt door het formaat van de loods © Koen Laureij
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht: "Vanwege het grote oppervlakte hebben we een derde ladderwagen erbij geroepen en gekeken we hoe we binnen kunnen komen. Maar het is een grote loods, dus we moesten grote afstanden afleggen."

'Compliment'

Volgens de woordvoerder heeft het efficiënte ingrijpen van de brandweer ervoor gezorgd dat het bedrijf niet in de as is gelegd. De zaak kan morgen zelfs gewoon weer open. "Het had veel erger kunnen zijn maar door het snelle optreden van de brandweer is erger voorkomen. Die jongens verdienen echt een compliment."

Zonnepanelen

Volgens de brandweer is de brand ontstaan in de buurt van de zonnepanelen op het dak, maar is het niet duidelijk of de zonnepanelen ook de oorzaak zijn. Onderzoek moet dat nog aantonen.
Rook van de brand trok richting Utrecht
Rook van de brand trok richting Utrecht © Michiel van Beers

Rook

De bouwmarkt was gesloten. Er waren daarom geen slachtoffers. De rook van de brand trok richting het noorden van Utrecht. Mensen die in dit gebied wonen en die last hadden van de rook, werd aangeraden ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.
De melding werd al snel opgeschaald naar grote brand
De melding werd al snel opgeschaald naar grote brand © Michiel van Beers