Graalbeweging viert naamdag Maria Magdalena met mini-processie en 500 jaar oude klok

UTRECHT - Het is een kleurrijke optocht, die vanochtend door de Lange Nieuwstraat in Utrecht trekt, met volop flamencodans, gitaarmuziek en veel gejoel. Met deze 'processie' - een plechtige kerkelijke optocht - wordt de naamdag van Maria Magdalena gevierd. "Dat zij zo is weggestopt en werd weggezet als hoer en zondares, laat zien hoe er in die tijd met vrouwen om werd gegaan. Daarmee is niet alleen Maria Magdalena onrecht aangedaan, maar de vrouw op zich."
Sinds 2016 is de naamdag van Maria Magdalena een officieel katholiek feest op 22 juli. Daarmee erkende de kerk dat zij een van de belangrijkste volgelingen van Jezus was: 'De Apostel der Apostelen'.
Graalbeweging viert naamdag Maria Magdalena met mini-processie
Graalbeweging viert naamdag Maria Magdalena met mini-processie © RTV Utrecht
De vrouwen van de Graalbeweging hebben deze naamdag van Maria Magdalena aangegrepen voor deze mini-processie, die flink wat bekijks trekt. De van oorsprong Nederlandse katholieke vrouwenbeweging houdt zich tegenwoordig bezig met "spirituele diepgang en maatschappelijke betrokkenheid", legt Hilde Debacker uit. "Vroeger was de Graalbeweging bedoeld als derde weg. Je had als vrouw in het Christendom twee keuzes: je werd moeder, of je ging het klooster in. Een derde weg was er niet. De beweging wilde die weg zijn."

Black Lives Matter-beweging

Tegenwoordig is die derde weg niet meer zo relevant: voor vrouwen zijn er nu veel andere mogelijkheden dan het klooster of het moederschap. "Maar we combineren nog altijd de aandacht voor vrouwenemancipatie met spirituele diepgang. Niet meer alleen katholiek, maar we hebben bijvoorbeeld ook het zenboeddhisme omarmd."
Graalbeweging viert naamdag Maria Magdalena met mini-processie en 500 jaar oude klok
De graalbeweging is een internationale organisatie. De concrete invulling van de beweging verschilt sterk per land, vertelt Debacker. "In veel Afrikaanse landen zijn we vooral gefocust op gezondheidszorg of onderwijs. Hier in Nederland hebben we veel aandacht voor vrouwenhandel, en geweld tegen vrouwen. Maar we bieden ook programma's aan rondom spiritualiteit en de Black Lives Matter-beweging."
Al zingend en dansend bewegen de vrouwen zich vanaf Museum Catharijne Convent, om te eindigen in de Domkerk. Om precies 10.00 uur luidt daar de Maria Magdalenaklok uit 1505. Gitarist Fermin (in Utrecht welbekend als 'de zingende restauranteigenaar') begeleidt de flamencodanseres richting de Domtoren. "De kracht en sensualiteit die Maria Magdalena had, laten we hiermee aan bod komen", besluit Debacker.