Voorbereiding Offerfeest in volle gang: 'Last minute vlees, koekjes, nootjes en taartjes'

PROVINCIE UTRECHT - Tijdens het Offerfeest is er voor de familie Cicek weinig tijd voor ontspanning. De familie runt de winkel en slagerij Guney Market in Amersfoort en heeft het erg druk met bestellingen. "Mensen willen nog last-minute vlees, koekjes, nootjes en taartjes halen. De vitrine is ondertussen een beetje leeg maar het wordt nu aangevuld door de slager", vertelt Esra Cicek. Hij draait gehakt en maakt hamburgers op basis van een familierecept. Maar het belangrijkste is het schapenvlees. Moslims laten traditiegetrouw een schaap slachten tijdens het Offerfeest en Guney Market heeft al heel wat bestellingen.
Voorbereidingen Offerfeest in volle gang
Verschillende klanten lopen binnen en begroeten elkaar met de term 'Eid Mubarak', oftewel 'gezegende eid'. Er hangen ook slingers met die tekst in de winkel. Een aantal bestellingen is al opgehaald en de overige pakketten worden vandaag of morgen opgehaald. Het snoeprek is van boven tot onder gevuld met lolly's, zuurtjes en veel meer felgekleurde zoetigheid. Esra zet hier en daar nog wat producten recht in het schap. Ze vertelt dat de kinderen uit de buurt al verlekkerd naar het rek stonden te kijken de afgelopen dagen omdat ze vaak een zakcentje krijgen tijdens het Offerfeest. Het zakgeld wordt vaak razendsnel ingewisseld voor snoepjes uit de winkel.

Saamhorigheid

Het Offerfeest is de tweede belangrijkste feestdag voor moslims. Het draait om samen zijn en met elkaar delen. Vaak hoort daar ook, voor wie het kan missen, een donatie bij voor mensen die het minder goed hebben. Esra heeft ook een bedrag gedoneerd. "Sommige mensen hebben bijna nooit vlees kunnen kopen of eten. Zo zorgen we ervoor dat andere mensen ook kunnen genieten van deze mooie feestdag", zegt ze. "Als je alles zelf zou eten, dan heeft het geen zin. Het gaat om saamhorigheid."
De familie Cicek
De familie Cicek © RTV Utrecht/Hannah Cammeraat
Het samen zijn is door corona ingewikkeld. De familie Cicek zoekt elkaar in klein gezelschap op. "Het wordt gevierd binnen ons gezin. Misschien gaan we nog langs ooms en tantes om het gevoel te krijgen dat het écht feest is.", zegt Esra. Maar de winkel moet ook blijven draaien dus "verder moeten we alleen maar werken."