UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht heeft ambitieuze toekomstplannen, maar blijft het 'stadsie' met de Dom als middelpunt

1/3
UTRECHT - Een ambitieus plan is het: Utrecht wil de stad de komende twintig jaar ingrijpend veranderen om mee te kunnen groeien met het stijgende aantal inwoners. Naast tienduizenden nieuwe woningen en banen wil de gemeente ook vier nieuwe stadscentra creëren, zodat overal voorzieningen binnen handbereik zijn. Het 'stadsie' zal dus flink groeien. Maar, belooft wethouder Klaas Verschuure, het karakter van Utrecht zal niet verdwijnen. "Laat één ding duidelijk zijn: de Domtoren blijft het middelpunt van onze stad."

Utrecht wordt tienminutenstad


De stad blijft in de kern hetzelfde maar gaat vier extra stadsharten bouwen om de groei aan te kunnen. "We hebben een aantal plekken in onze stad aangewezen waar we van denken dat ze sterker kunnen ontwikkelen. Dus we doen het niet overal in de stad", licht de wethouder toe. De gebieden zijn op te delen in een aantal zones: Leidsche Rijn centrum, de A12-zone, Utrecht Science Park en Overvecht.

De ambitie is om 'een tienminutenstad' te worden. Het idee is dat alles wat je nodig hebt, altijd in de buurt is. Denk aan winkels en sporten, maar ook maatschappelijke voorzieningen, parken en cultuur.

 De beoogde nieuwe stadscentra De beoogde nieuwe stadscentra | Foto: RTV Utrecht


Unieke strategie


Het is een plan voor de lange termijn maar de eerste contouren zijn al zichtbaar. "Eigenlijk zijn we al begonnen. Als je in de stad kijkt, zie je dat we in de Merwedekanaalzone zijn begonnen met woningen bouwen en binnenkort ook in de Cartesiusdriehoek. Zo bouwen we vanuit de bestaande stad naar buiten toe zodat we daar aan knooppunten kunnen beginnen", zegt Verschuure.

Lees ook: Gemeenteraad stemt in met nieuwe toekomstplannen: Utrecht wordt tienminutenstad

De ov-knooppunten zijn belangrijk in het plan van de gemeente. Door de wijken rondom de ov-knooppunten te bouwen, zijn de woningen direct goed bereikbaar. Om wijken te bouwen die levendig zijn, worden voorzieningen zoals winkels en sportlocaties zoveel mogelijk gelijktijdig opgetrokken. Deze strategie is volgens Verschuure uniek. "We krijgen al telefoontjes vanuit andere steden om eens te komen praten", zegt hij. "We hebben een mooi product waar we lang mee vooruit kunnen."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -