Waterschap in actie vanwege verwacht hoogwater Nederrijn en IJssel: 'Zeer uitzonderlijke situatie'

Dijkinspecteur ruimt rommel op in water bij dijk.
Dijkinspecteur ruimt rommel op in water bij dijk. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Niet alleen in Limburg zijn watermanagers druk met de zware regenval in West-Europa van de afgelopen dagen. Want naast het zuiden van het land regende het ook heftig in Duitsland. Dat water is nu hard op weg naar deze provincie en kan eind deze week of begin volgende week al hier zijn. Waterschap Vallei en Veluwe verwacht geen Limburgse taferelen maar komt wel in actie. En dat gebeurt niet vaak in de zomer. "Dit is een zeer uitzonderlijke situatie."
In Zuid-Limburg viel de afgelopen tijd zeer veel regen, lokaal op sommige plekken meer dan 100 millimeter. Dat zorgde ervoor dat straten, huizen en kelders volliepen. In Valkenburg vonden stroomstoringen plaats. Even dreigde een waterbuffer bij een woonwijk in Hoensbroek door te breken maar dit kon worden voorkomen. Demissionair minister-president Mark Rutte beschreef gisteravond bij de NOS de ernst van de wateroverlast. "Je ziet de enorme vernietigende kracht van water. Verschrikkelijk om te zien hoe het mensen raakt: huizen, bezittingen, auto's. Het is echt heel heftig en heel veel respect voor alle hulpdiensten."
Inmiddels lijkt het natuurgeweld in Limburg te zijn afgenomen. Het KNMI in De Bilt heeft de code rood die voor de provincie gold vanwege de hevige regenval beëindigd. Wel geldt er bijna overal in de rest van het land nog een code geel omdat er veel regen kan vallen.

Rijn

Naast Limburg viel er ook veel regen in Duitsland. Dat water stroomt via de Rijn deze kant op en daarom wordt er hier hoogwater verwacht in de Nederrijn en de IJssel. Met de situatie in het zuiden van het land in hun achterhoofd zijn de watermanagers van waterschap Vallei en Veluwe alert. De gemalen worden nu klaargemaakt om water uit de aanliggende gebieden richting de rivieren te pompen. Ook worden er schuiven gesloten in de buitendijkse gebieden om natte voeten te voorkomen en worden dijken dagelijks gecontroleerd.
Het waterschap denkt niet dat het hier uit de hand zal lopen zoals in Limburg. Patrick Gaynor van Waterschap Vallei en Veluwe: "We hebben wel overlast maar dat betekent dat de lager gelegen gebieden bij de rivieren zullen overstromen. Wat wij doen, is preventief meer inspecteren en zorgen dat er pompcapaciteit is zodat we overtollig water kunnen terugpompen."

Alertheid

Verder is het waterschap vooral bezig met mensen erop wijzen dat het nat wordt. "We creëren ook vooral alertheid bij mensen die willen recreëren in de uiterwaarden. En we attenderen agrariërs dat er hoogwater aankomt en dat het consequenties heeft voor het vee in de uiterwaarden."
Volgens de dijkgraaf komt het niet vaak voor dat het waterschap in de zomer aan de bak moet. "Het is uitzonderlijk dat we nu hoogwater hebben. En naar verwachting gaan we dit effect van de klimaatverandering steeds vaker zien."

Waterstand van 14 meter

Rijkswaterstaat verwacht dat maandag de waterstand bij Lobith op zijn hoogste punt is en in het midden van volgende week weer daalt.
Vallei en Veluwe beheert het water in onder meer Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, De Bilt, Leusden, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Zeist.