City Skydive Utrecht stelt WK-ploeg samen voor mensen met een beperking

LEIDSCHE RIJN - Negentig mensen met een beperking laten skydiven. Dat is precies wat er vanaf vandaag gebeurt bij City Skydive in Utrecht. Project HandiFly NL wordt gesubsidieerd vanuit de Europese Unie en het is de bedoeling dat er uiteindelijk een team naar het allereerste WK indoor skydiven voor mensen met een beperking gaat.
"Vandaag is de grote aftrap en daar hebben we lang op moeten wachten," vertelt Bas Driessen, manager van City Skydive. De sfeer zit er dan ook goed in: er hangt een gezonde spanning in de lucht terwijl de eerste vijftien kandidaten zich opmaken voor hun vlucht.

Individuele aanpak

Maar hoe pak je zo'n selectie aan? Volgens Bas is simpel: het gaat om een individuele aanpak. "Er zitten heel veel verschillen bij. De grootste groep waarmee we wat last hadden, was de groep met een dwarslaesie. Dat komt omdat het onderste gedeelte van het lichaam toch wel ongecontroleerd door de wind gaat flapperen."
Kevin van Ekert, ambassadeur van HandiFly NL en professioneel WCMX (rolstoel-BMX)'er, legt uit hoe daar een oplossing voor gevonden is. "Er is een speciale brace ontwikkeld zodat mensen zonder beenfunctie toch de windtunnel in kunnen. Deze brace houdt je benen uit elkaar zodat het makkelijker wordt om de controle te krijgen in de tunnel."

Goede sfeer

De groepen zijn ook deels samengesteld door Kevin: zo werd de 22-jarige Nova uit Nijmegen via Instagram door hem gevraagd of ze mee wilde doen. "Het was echt heel leuk en veel makkelijker dan ik had verwacht. Ik was echt bang dat het heel eng zou zijn, maar dat viel heel erg mee."
En Nova was niet de enige die zo dacht. Iedereen in City Skydive lijkt het naar hun zin te hebben. Overal maken familieleden en vrienden foto's en filmpjes, en Bas rent overal enthousiast in het rond om alles in goede banen te leiden. De sfeer is absoluut feestelijk te noemen.

Op naar Frankrijk

En dan dus het WK, volgend jaar mei in het Franse Marseille. De skydivers hebben dus nog even om zich voor te bereiden. Een goed resultaat behalen is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Dat zie je ook terug in het selectieproces.
"De selectie is behoorlijk subjectief," legt Bas uit. "We willen gewoon een hele leuke groep mensen gaan samenstellen. Het project is tweeledig. Het grootste gedeelte van het project is gewoon een kennismakingsvlucht voor die negentig mensen en binnen deze groep gaan we ook vragen wie er interesse heeft. Met de groep die interesse heeft, gaan we nog een keer samen zitten om in ieder geval een zo divers mogelijke groep samen te stellen qua leeftijd, geslacht en beperking."
In totaal worden er zes mensen gekozen uit de groep van negentig. Misschien is Nova er daar wel één van. "Ik vind het wel heel leuk, dus misschien wil ik ooit nog wel een keer." Maar uiteindelijk gaat het om het meegeven van de ervaring.
"Het bijzondere is eigenlijk gewoon dat dit een sport is die normaal gesproken niet door mensen met een beperking beoefend wordt," zegt Kevin. "Maar dit laat zien dat het ook voor mensen met een beperking gewoon mogelijk is. Er is voor mij geen verschil tussen het aangepast vliegen en het normaal vliegen. Vliegen is vliegen."
Het is ook wel heel anders dan rollen, vindt Kevin. "Normaal rol ik in het skatepark, en dan vlieg ik al door de lucht, maar zoals je kan zien heb ik hier letterlijk leren vliegen. Het vliegen voor ons gaat in zijn werk met een brace. Er is een speciale brace ontwikkeld zodat mensen zonder beenfunctie toch de windtunnel in kunnen. Deze brace houdt meer je benen uit elkaar zodat het makkelijker wordt om de controle te houden en te krijgen in de tunnel."
Kevin: "Ze hebben me gevraagd om een van de ambassadeurs te zijn voor dit toffe project. En daar heb ik ook zeker ja tegen gezegd. Zelf heb ik ook een aantal mensen bij elkaar gekregen, leuke groepjes gemaakt, om deze mensen deze ervaringen te kunnen geven."
"Het bijzondere is eigenlijk gewoon dat dit een sport is die normaal gesproken niet door mensen met een beperking beoefend wordt, maar dit laat zien dat het ook voor mensen met een beperking gewoon mogelijk is. Er is voor mij geen verschil tussen het aangepast vliegen en het normaal vliegen. Vliegen is vliegen."
Echt heel leuk, aldus Kevin. "Het was echt veel makkelijker dan ik had verwacht. Ik was echt bang dat het heel eng zou zijn, maar dat viel echt wel mee. Het was echt heel leuk. Ik werd gevraagd via Instagram. Eén keer met de instructeur, toen gingen we omhoog, niet helemaal tot boven-maar wel hoog. Ik ben zelf ook niet zo heel erg een durfal, maar het viel wel mee. Door de wind lijkt het alsof je ergens op ligt. Ik vind het wel heel leuk, dus misschien ooit wel nog een keer."