Oranjefans laten zich testen, spuitje van de brandweer en jaargang 2000 mag bellen voor een prik

PROVINCIE UTRECHT - Het was een dag waarop de oranjekoorts en de tropische warmte de gemoederen meer verhitten dan corona. En dat is een welkome afwisseling op de afgelopen maanden. Het coronavirus verdwijnt steeds meer naar de achtergrond, maar is er nog altijd. In Corona Vandaag praten we je weer bij over de actuele ontwikkelingen.

Oranjefans snel getest

Het testen van Oranjesupporters die vanavond het Nederlands elftal willen aanmoedigen verloopt sneller dan afgelopen weekend. Voor het EK-duel tegen Oekraïne zondag stonden bij de testlocaties in Amsterdam nog rijen van enkele honderden meters. Daarbij liep de vertraging voor mensen die de Johan Cruijff ArenA in wilden op tot soms wel anderhalf uur.
RTV Utrecht sprak Oranjefans bij de teststraat
Bij het duel tussen Nederland en Oostenrijk, aanvang 21.00 uur, zijn weer 16.000 toeschouwers welkom in de ArenA. Zij moeten een negatieve conronatest laten zien voordat ze het stadion binnen gaan. Nederland en Oostenrijk hebben hun eerste duel op de Europese eindronde gewonnen. Oranje klopte Oekraïne (3-2), Oostenrijk was te sterk voor Noord-Macedonië (3-1).

Brandweer spuit, terwijl GGD prikt

De brandweer is te hulp geschoten bij de vaccinatiestraat in Veenendaal, waar de GGD in de zomerhitte inentingen tegen het coronavirus verzorgt. Het platte dak van de vaccinatiestraat bij Seats & Sofas wordt natgehouden, waardoor het binnen koeler blijft. Bij de Rijtuigenloods in Amersfoort bleek dat niet nodig.
De GGD regio Utrecht adviseert mensen die voor een prik komen evenzogoed om niet te vroeg te komen en water en een petje mee te nemen. Je mag je afspraak ook verzetten, als je het te warm vindt.
Het testen op coronabesmettingen is bij veel locaties wel stilgelegd vanwege de tropische warmte. De teststraten in Amersfoort, Veenendaal, Vianen en Woerden zijn vandaag en morgen vanaf 13.00 uur gesloten. De locaties XL Testpaviljoen Jaarbeurs en Koploperstraat Utrecht zijn wel de hele middag geopend. Iedereen met een geplande testafspraak is daarover gebeld.

We zijn in 2000 aanbeland...

Ook mensen die in de 21ste eeuw zijn geboren mogen zich nu aanmelden voor een vaccinatie. Vanmorgen werd het geboortejaar 1999 vrijgegeven, kort daarna gevolgd door 2000. De formele uitnodiging komt binnenkort per post, maar via de telefoon kun je nu al een afspraak plannen.
De instanties adviseren dat je niet direct hoeft te bellen. Wie rustig aan doet, kan vaak juist eerder en dichterbij huis terecht, leert de ervaring.

Honderdduizenden mensen durven niet naar de GGD

Stichting Angst Dwang en Fobie vraagt aandacht voor mensen die door een ernstige stoornis niet naar de vaccinatiestraat durven. Volgens de patiëntenorganisatie lijden hondderdduizenden mensen aan aandoeningen als prikangst, smetvrees of paniekaanvallen die hen verhindert een afspraak te maken. Ook kan overmatige angst voor bijwerkingen ervoor zorgen dat ze thuis blijven. De organisatie vroeg mensen te reageren op een online onderzoek.
De stichting roept demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op om mee te denken over het probleem. "Onze telefonische hulplijnen staan roodgloeiend met verontruste telefoontjes van mensen met angst- en dwangklachten. Ze willen wel beschermd worden tegen het coronavirus, maar zijn bang om naar de GGD-priklocatie te gaan", zegt een woordvoerster van de stichting.
Volgens de organisatie zou een oplossing kunnen zijn dat deze groep mensen met 'prikbusjes 'thuis worden bezocht en gevaccineerd. Dat gebeurt nu ook bij mensen in achterstandswijken, waar de vaccinatiegraad laag is.

Ruim een miljoen vaccinaties nog niet geregistreerd

Meer dan een miljoen gezette prikken tegen het coronavirus staan nog niet in de centrale administratie. De GGD'en vaccineren de mensen en geven dit door aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, maar bij die doorgifte is vertraging ontstaan. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland zegt dat er hard wordt gewerkt om de file op te lossen en de gegevens alsnog te delen.
Het gaat volgens de GGD om de prikken van 1,1 miljoen mensen die in de afgelopen weken zijn gevaccineerd. De registraties gaan niet verloren, benadrukt de GGD-koepel. Ook heeft de vertraging geen gevolgen voor een groen vinkje in de app CoronaCheck, omdat het bewijs dat iemand is gevaccineerd uit de database van de GGD'en komt.

Veteranendag weer voor de buis gevierd

Nationale Veteranendag, het jaarlijkse eerbetoon aan Nederlandse veteranen, is volgende week zaterdag alleen via de televisie te volgen. Het is het tweede jaar op rij dat de coronacrisis een grote bijeenkomst en een defilé in Den Haag verhindert.
De openingsceremonie is in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag voor een select gezelschap. Tijdens de ceremonie worden verhalen van veteranen verteld. De NOS zendt de bijeenkomst uit op NPO 2. Later op de dag neemt Omroep MAX het stokje over met de Ode aan onze Veteranen op NPO 1. Artiesten zingen de veteranen toe en ook in dit programma staan veteranenverhalen van jonge en oude mensen centraal.
Tussen beide tv-programma's is er een onlineprogramma over veteranenthema's, dat wordt uitgezonden vanuit een studio op het Malieveld. Dit programma is te volgen via Facebook en Instagram. Net als vorig jaar gaan burgemeesters en wethouders van diverse gemeenten eind juni persoonlijk langs bij veteranen in hun gemeente. Nederland telt op dit moment ruim 100.000 mannen en vrouwen die het koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden of in internationale vredesmissies.

Weekgemiddelde coronagevallen daalt verder

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn in Nederland 1086 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 494 minder dan vorige week donderdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.
In de afgelopen zeven dagen kwamen er 7742 nieuwe positieve testuitslagen binnen bij het RIVM, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1106 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds 13 september.
In Amsterdam kregen afgelopen etmaal 59 mensen een positieve testuitslag. Rotterdam telde 46 nieuwe gevallen en Den Haag 43. In Utrecht en Enschede kwamen respectievelijk 32 en 27 nieuwe coronabesmettingen aan het licht.
Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 1,6 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Meer tijd voor ziekenhuispatiënten zonder corona

Het aantal ziekenhuizen dat door de coronacrisis niet aan alle kritieke planbare zorg toekomt neemt af. Vorige week nog moesten vijftien ziekenhuizen in Nederland ingrepen uitstellen. Deze week zijn dat er nog negen, meldt de Nationale Zorgautoriteit. Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken nodig is.
Dat betekent dat ziekenhuizen steeds meer ruimte krijgen om patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 te behandelen. Ook zijn steeds meer operatiekamers weer in gebruik. De reden is dat het aantal opgenomen coronapatiënten snel en aanhoudend daalt.
Ziekenhuizen moeten de komende tijd de gemiste behandelingen inhalen. Dat zijn bijvoorbeeld operaties die niet konden doorgaan door de coronadruk. Bovendien zijn er mensen die niet met hun klachten naar de huisarts zijn gegaan, en dus ook geen diagnose hebben gekregen.
Huisartsen hebben bijna 1,5 miljoen minder doorverwijzingen gedaan dan verwacht kon worden als er geen corona-uitbraak was geweest. Bij sommige mensen zullen de klachten vanzelf zijn verdwenen, die hebben geen zorg meer nodig. Maar er is ook een onbekend aantal mensen dat rondloopt met ziektes die nog niet zijn ontdekt.