UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Ratten, kreeften en bunzingen zorgen voor lekkages in buitengebied Woerden: 'Dammen zijn de oplossing'

1/4
WOERDEN - Water lekt weg in het Woerdense buitengebied. Muskusratten, rivierkreeften en bunzingen maken gaten in de eeuwenoude kade tussen de polders Rietveld en Zegveld-Zuid. Het gevolg is dat het ene stuk land veel te droog is en het andere veel te nat. Dat zorgt voor overlast bij agrariŽrs. Daarom slaan hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en de boeren de handen ineen om het probleem permanent op te lossen. "Dammen zijn de oplossing."

 Veehouder Dick Laan en Bernard de Jong van het hoogheemraadschap. Veehouder Dick Laan en Bernard de Jong van het hoogheemraadschap. | Foto: RTV Utrecht

"Het gemiddelde waterpeil is 20 centimeter hoger dan aan de andere kant", legt Bernard de Jong van het hoogheemraadschap uit. "Als de kade lek raakt, moeten we water uit de Rijn in laten om de Rietveldse polder op peil te houden."

Radioverslaggever Robert Jan Booij in het Woerdense buitengebied (07.40 uur)


"We moeten ervoor zorgen dat we het water beter vast houden", zegt veehouder Dick Laan, voorzitter van de vereniging Rietveldse kade. "Zegveld krijgt nu al ons water en de boeren daar hebben daar last van. Hun gemaal is daar niet op berekend. De waterhuishouding is op dit moment gewoon slecht."

Het is door de begroeiing te lastig om de gaten met grond aan te vullen. Wel kunnen de dwarssloten bij de kade worden afgedamd. De dammen moeten met de percelen de nieuwe peilscheiding gaan vormen. Het hoogheemraadschap levert de klei en de boeren voeren de klus uit.

Radioverslaggever Robert Jan Booij in het Woerdense buitengebied (08.40 uur)
Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -