Coronabesmettingen op laagste niveau sinds vorig jaar zomer en hitteplan voor vaccinatielocaties

PROVINCIE UTRECHT - De temperaturen lopen op tot tropische waarden de komende twee dagen. De GGD komt dan ook met een heus hitteplan, waarbij testlocaties eerder kunnen sluiten. Bij vaccinatielocaties wordt gevraagd om niet te vroeg te komen, zodat je niet lang hoeft te wachten. Ondertussen daalt het aantal besmettingen gestaag verder. Dat en meer in corona vandaag.

Aantal coronabesmettingen daalt tot niveau van vorige zomer

De daling van het aantal coronabesmettingen heeft afgelopen week flink doorgezet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in totaal 8981 positieve testresultaten, 38 procent minder dan een week eerder. De besmettingscijfers zijn op het laagste niveau beland sinds de nazomer van vorig jaar.
Een cruciaal verschil is dat de besmettingen toen weer begonnen toe te nemen, terwijl het coronavirus zich nu steeds langzamer verspreidt. Volgens het RIVM heeft dat alles te maken met de vaccinaties. Het aantal gevallen van de afgelopen week komt neer op 53 per 100.000 inwoners.
Het reproductiegetal, dat weergeeft hoeveel anderen worden besmet door mensen die het virus hebben opgelopen, is gezakt naar 0,78. Afgelopen vrijdag becijferde het RIVM het nog op 0,83. In zeven dagen tijd werden ook slechts 21 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat waren er een week eerder nog 63.
Bekijk hieronder de besmettingscijfers in de provincie Utrecht:

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald, na twee dagen van heel lichte stijging. Ziekenhuizen behandelen momenteel 645 mensen vanwege covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 27 september. Vergeleken met maandag is het aantal coronapatiënten met 36 gedaald. In de twee dagen ervoor waren er in totaal negen opgenomen patiënten bijgekomen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 395 mensen met corona, 23 minder dan op maandag. Voor het eerst sinds 24 september komt dat aantal onder de 400 uit. Intensive cares behandelen nog 250 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 11 oktober. Dat zijn er 13 minder dan op maandag en het is de 23e achtereenvolgende dag dat de bezetting op de corona-ic's daalt.

Mensen uit 1995 en 1996 kunnen afspraak voor coronaprik maken

Mensen die in 1995 en 1996 zijn geboren, kunnen vanaf dinsdag een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten. De jongsten in deze groep zijn nog 24, de oudsten hebben dit jaar hun 26e verjaardag gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
Twee weken geleden konden mensen uit 1979 tot en met 1984 een afspraak maken. Vorige week volgden de mensen uit 1985 tot en met 1993 en sinds maandag kunnen mensen uit 1994 een vaccinatie plannen. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad.

137.000 vaccinaties door storing niet geregistreerd

Door een storing bij de GGD zijn zo'n 137.000 vaccinaties vorige week niet goed geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de laatste cijfers van het instituut zijn er vorige week 1.530.543 eerste en tweede coronaprikken gezet.
Met het geschatte aantal prikken dat niet is geregistreerd komt het totaal uit op iets minder dan 1,7 miljoen vaccinaties. Dat getal komt overeen met wat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag naar buiten bracht. De GGD werkt volgens het RIVM nog aan een oplossing voor de storing. Volgende week zijn de cijfers naar verwachting weer volledig bijgewerkt. In totaal zijn nu 12.442.436 vaccinaties uitgedeeld, waarvan een deel dus berust op een schatting.

Hitteplan voor vaccinatie- en testlocaties

De GGD heeft een hitteplan voor het vaccineren en testen. Want de komende twee dagen kan de temperatuur in de provincie Utrecht oplopen tot boven de dertig graden. Sommige testlocaties sluiten morgen en donderdag om 13.00 uur, of blijven juist langer open.
Ook op de vaccinatielocaties worden voorzorgsmaatregelen genomen - zegt de GGD. "We willen bezoekers vragen er rekening mee te houden", aldus Maaike Schaap van de GGD. "Kom niet te vroeg, zodat je voorkomt dat je in de warme zon staat te wachten en neem water mee." Ook raadt de GGD mensen aan zich in te smeren.

Naar deze festivals en evenementen kun je deze zomer

Voor het eerst sinds de coronacrisis kunnen we ons weer verheugen op festivals en evenementen. Vanaf eind deze maand mogen ze weer georganiseerd worden, in de meeste gevallen zonder anderhalve meter of mondkapjes en met 100 procent bezoekerscapaciteit. Voor festivals moet je wel gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen laten zien.
Hier vind je een greep uit de talloze evenementen in de provincie Utrecht die deze zomer wel of niet doorgaan. Wil je ook een festival aanmelden voor de kaart? Laat het ons weten: nieuws@rtvutrecht.nl.

Ook clubs staan weer te trappelen

Niet alleen de festivals maken zich op voor de zomer, ook in de nachtclubs kan je straks elke uitgaansavond weer met de voeten van de vloer. Naar alle waarschijnlijkheid mogen de discotheken al per 26 juni open.
Vanaf volgende week zaterdag mag de horeca tot middernacht open blijven en discotheken en nachtclubs mogen dan open met toegangstesten. "Ik neem dan aan dat we de hele nacht weer open mogen, want meestal klopt wat er uitlekt wel. Maar ik wil toch de voorwaarden nog even afwachten", reageert Joost Holthuizen van de Utrechtse club Basis.
Mocht hij dan inderdaad de deuren weer mogen openen, dan kunnen alle clubbers hun hart weer ophalen. "Mensen kunnen een hele goede en vooral hele lange techno-avond verwachten. Basis heeft een 24-uursvergunning, dus zodra we weer mogen gaan we een heel lang feest geven."

Met prikbussen de wijken in

Het ministerie van Volksgezondheid komt over enkele weken met een landelijke dag waarop prikbussen de wijk ingaan om mensen te vaccineren tegen covid-19. Het doel van de campagne is om de vaccinatiedoelstelling van het demissionaire kabinet van 85 procent te halen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NU.nl.
In sommige steden is de prikbus al eerder ingezet, waaronder ook Utrecht. Hoeveel prikbussen er komen en waar de voertuigen precies naartoe gaan, is op dit moment nog niet duidelijk.

Ministerie denkt na over priklocaties op festivals en in horeca

En over priklocaties gesproken: het ministerie van Volksgezondheid bekijkt samen met de GGD'en op welke manieren mensen die niet ingaan op een vaccinatie-uitnodiging alsnog verleid kunnen worden tot een coronaprik. Volgens een woordvoerster wordt daarbij gedacht aan bijvoorbeeld mobiele priklocaties op festivals en in de horeca.
De vaccinatiebereidheid is onder jongeren relatief het laagst. Vandaar dat ook de optie voor prikacties op festivals en in de horeca op tafel liggen. "Er wordt nu al van alles bekeken, besproken en onderzocht", aldus het ministerie. "En deze zomer, als de massale vaccinatiecampagne achter de rug is, wordt gekeken welke opties richting welke doelgroepen nodig zijn." Zo komt er mogelijk ook een 'landelijke campagnedag', om het belang van vaccinatie nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Testen of vaccineren? Waar kies je voor als je naar een festival gaat?

Voor jongeren is er dus een stuk meer mogelijk dan de vorige zomer. Maar om een festival te bezoeken, moeten ze zich wel eerst laten testen of volledig zijn gevaccineerd. Uit eerdere cijfers van het RIVM bleek nog dat jongeren van alle leeftijdsgroepen het minst genegen zijn om een vaccinatie te halen. Verandert dat nu ze met een vaccinatiebewijs direct het festivalterrein op mogen lopen?
Om te peilen hoe provinciegenoten denken over het vaccinatiebewijs, stelden we jullie verschillende vragen op onze Instagram-pagina. Binnen 24 uur brachten zo'n 1100 mensen hun stem uit. 37 procent zegt te twijfelen over het vaccin, maar kiest toch voor een prik als ze daarmee makkelijk naar een festival kunnen.
Vaccinatiebereidheid onder jongeren het laagst, maar festivalseizoen blijkt jongeren toch over de streep te trekken

Zorgaanbieders kunnen coronabonus aanvragen voor hun personeel

Zorgaanbieders kunnen sinds vanochtend een bonus aanvragen voor medewerkers die in de strijd tegen het coronavirus onder uitzonderlijke omstandigheden hun werk hebben moeten doen. Het kabinet heeft daar dit jaar in totaal 720 miljoen euro voor beschikbaar gesteld.
Zorgaanbieders en pgb-budgethouders kunnen een bonus aanvragen voor hun zorgverleners. Belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de bonus is volgens het kabinet dat "de zorgprofessional in de periode 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 een uitzonderlijke prestatie heeft verricht vanwege covid-19, door onder uitzonderlijke omstandigheden zorg te bieden".
Veel zorgprofessionals hebben in 2020 al een zorgbonus ontvangen van 1000 euro netto als beloning voor hun inzet tijdens de eerste golf.De hoogte van de nieuwe bonus bedraagt naar verwachting 200 tot 240 euro netto.

Run op vliegtickets naar Marokko

Direct na de heropening van Marokko voor internationaal reisverkeer is een run op vliegtickets ontstaan, zegt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). De Utrechtse stichting krijgt signalen van een overbelaste boekingswebsite, hogere prijzen dan het afgesproken maximum en rijen bij gespecialiseerde reisbureaus in de grote Nederlandse steden.
De grenzen van het Noord-Afrikaanse land heropenden dinsdag voor internationale reizigers, met een maximaal 48 uur oude negatieve PCR-test als enige voorwaarde. Bij aankomst hoeven bezoekers uit Nederland niet in quarantaine. De vraag naar tickets was gelijk groot. Ticketprijzen voor een gezin van vier liepen op tot 4000 euro. Op bevel van de Marokkaanse koning Mohammed VI verlaagde de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (RAM) de prijzen naar 500 euro per gezin.