Gedeputeerden fietsen tegen klimaatverandering

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Zo'n 700 deelnemers door heel Nederland deden vandaag mee aan de Climate Classic-fietstocht. De route - 375 kilometer van Breda tot en met Groningen - moest de alternatieve kustlijn voorstellen als we niets aan klimaatverandering doen. "Dit is een prachtige fietsroute, maar je wilt toch echt niet dat de zeespiegel tot aan Everdingen komt", stelt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).
Fort Everdingen was de plek waar het Utrechtse deel van de route begon. Daar ontmoette de demissionair staatssecretaris gedeputeerden Arne Schaddelee (Mobiliteit) en Huib van Essen (Energietransitie en Klimaat), die kort met haar over provinciale duurzaamheidsplannen spraken. Maar het ging vandaag vooral over 'carbon commitments': persoonlijke voornemens om klimaatverandering tegen te gaan.
Aan de fietstocht deden 700 deelnemers mee, waaronder lokale en landelijke politici

Utrechtse route van 70 kilometer

"Ik doe m'n auto weg, stap over op een elektrische deelauto en wissel m'n normale melk in voor plantaardige melk", vertelde Van Essen. "Bij ons in de tuin gaan alle tegels eruit en er komen vier bomen in", aldus Schaddelee. De voornemens gaan op papier in een bidon, waarna de gedeputeerden samen met de rest van de estafetteploeg de wielrenschoenen aantrokken voor de Utrechtse route van 70 kilometer, naar de Laak bij Bunschoten-Spakenburg
De route werd geleid door Zeistenaar Rik van Huik. In het dagelijks leven werkzaam als fietskoerier in Utrecht en in z'n vrije tijd gek op lange fietstochten. Vandaag reed hij de hele route van Breda tot Groningen en nam daarbij allerlei politici en voornemens mee. "Ik moet wel opletten dat ik de provinciegrens niet over fiets zonder daar de overdracht te doen", lachte hij.

'Heerlijk'

Want op de grens van Bunschoten-Spakenburg en het Gelderse Nijkerk moesten de Utrechtse gedeputeerden de bidon met voornemens als estafettestok weer doorgeven aan hun Gelderse collega. "Het was geen straf dit, heerlijk", stelde Van Essen bij het afstappen van de fiets. "Gezonde mobiliteit voelt heerlijk", lachte Schaddelee.
Voor Rik betekende de overdracht dat hij weer nieuwe fietsers op sleeptouw mocht nemen, en nog 200 kilometer moest fietsen tot de finish in Groningen. "Het is een mooie, verre route, het is lekker weer en we doen het voor het klimaat. Die combinatie laat m'n hart sneller kloppen."