Legendarische Utrechtse ijssalon Venezia heropent in het Arnhemse Openluchtmuseum

UTRECHT - Het Openluchtmuseum in Arnhem heeft vandaag op feestelijke wijze de Utrechtse ijssalon Venezia heropend, met het interieur volledig nagemaakt in oude stijl. Venezia was in 1928 de eerste Italiaanse ijssalon in Nederland. De eigenaar, Guido De Lorenzo kwam uit Italië naar Utrecht en bracht heerlijk ijs met zich mee. Het familiebedrijf groeide door de jaren heen uit tot een begrip in de stad en is nu, jaren later, een bron van nostalgie.
Utrechtse ijssalon krijgt plek in Openluchtmuseum
"Het is geweldig," zegt Guido's zoon Carlo met een brede glimlach op zijn gezicht. "Ik zie de zaak herbouwd zoals die in de jaren '60 was." De opening van vandaag is zonder twijfel een Italiaans feestje. Er zijn operazangeressen en gondeliers aanwezig en zelfs de Italiaanse ambassadeur in Nederland maakt zijn opwachting. Maar de onbetwiste hoofdrolspeler is de familie De Lorenzo zelf.
Carlo's familieleden knikken geëmotioneerd mee terwijl hij uitlegt hoe hij in 2010 besloot om de beroemde ijssalon te sluiten, omdat zijn kinderen destijds "een ander levenspad hadden gekozen" en hij geen opvolgers kon vinden. Het was voor Carlo een moeilijke keuze. "Je denkt dat je respect mankeert aan je ouders en alles dat ze gedaan hebben."

Museumwaardig

Toen kwam het Openluchtmuseum met het voorstel om zijn vaders ijssalon een plekje in het park te geven. "Ik viel bijna flauw." De ijssalon kon nu vereeuwigd worden in het museum, in plaats van vergeten te worden. "Vanaf dat moment kreeg ik zoveel kracht om met de zware beslissing van de sluiting om te gaan."
Na jarenlang hard werken aan de opbouw van de ijssalon en het interieur kijkt directeur van het Openluchtmuseum Teus Eenkhoorn trots naar zijn nieuwe museumstuk. "Verhalen vertellen", is de belangrijkste taak van het museum zegt hij. "Van mensen die vroeger met een ideaal naar Nederland kwamen, en hoe die de cultuur hebben beïnvloed." Guido De Lorenzo, die in de jaren '20 naar Nederland kwam, is daar een voorbeeld van. Daarom verdient zijn verhaal een plek in het Openluchtmuseum, volgens de directeur. "Dit klopt gewoon."

Eerbetoon

Carlo draagt Venezia op aan alle Italiaanse immigranten in Nederland: "Dit is de zaak van al mijn Italiaanse collega's in Nederland," legt hij uit. "Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Onder de naam Venezia komen al hun namen er ook bij, want ik vind dat het zo moet zijn."
Maar de ijssalon is vooral een eerbetoon aan de familie De Lorenzo, die voor een groot deel nog steeds ijs maakt. Zo heeft Carlo's nicht een ijskiosk aan de Oudegracht in Utrecht, terwijl Carlo zelf inmiddels samen met zijn zoon een nieuwe ijssalon in Arnhem runt. En wat Carlo's ouders van het nieuwe, oude Venezia zouden hebben gevonden? "Volgens mij weten ze alles, want ik heb het ze al zo vaak verteld, en ik denk dat ze er heel erg blij mee zullen zijn. Absoluut."
Kijk voor het volledige verhaal van de familie De Lorenzo hier de documentaire van RTV Utrecht.